La editia a 2-a
Lume multa si felurita la editia a 2-a a Festivalului international de film independent "Anonimul", desfasurata saptamana trecuta (15-20 august) la Sfantu Gheorghe, in extrema sud-estica a Deltei: studenti si backpacker-i
La editia a 2-a
Lume multa si felurita la editia a 2-a a Festivalului international de film independent "Anonimul", desfasurata saptamana trecuta (15-20 august) la Sfantu Gheorghe, in extrema sud-estica a Deltei: studenti si backpacker-i din mai toata Europa, actori, regizori, cinefili si pescari amatori cu state vechi in comuna a carei singura legatura cu "civilizatia" este cursa Navrom (din)spre Tulcea. Presedintele Festivalului a fost, ca si anul trecut, Marcel Iures, iar din juriile celor trei sectiuni au facut parte, intre altii, Maia Morgenstern, Radu Gabrea, Magda Mihailescu, Alex. Leo Serban, Iulia Blaga, precum si initiatorul festivalului, Dan Chisu. Cum si premiile oferite au fost destul de tentante pentru tinerii producatori independenti, la start s-au aliniat numeroase filme valoroase de pe mai multe continente.
Doua dintre cele trei sectiuni din concurs (scurt-metrajul si documentarul) s-au desfasurat (din pacate!) numai "cu portile inchise", in salile de proiectie ale cinematografului, unde incapeau doar cateva zeci de norocosi. In schimb, aceea dedicata filmului de lung-metraj a putut fi urmarita de orice doritor pe un ecran amplasat in aer liber, in campus. Si, cum era si firesc, beneficiind de cateva sute de spectatori in fiecare seara, ea, sectiunea de "filme artistice", a fost vedeta festivalului.
Dintre cele sapte lung-metraje care au trecut de "furcile" preselectiei, parca doar doua nu s-au ridicat la nivelul general al competitiei. "Maladie tropicala" (Thailanda/ Franta/ Germania/ Italia, 2004) si "Testoase rasturnate" (Italia, 2004) au construit masinarii narative complexe si exotice, dar cam greoaie, nereusind pana la urma sa convinga nici juriul, nici publicul. In rest, au rulat filme profunde si haioase, nostalgice si nonconformiste, care au facut o buna "reclama" cinematografiei independente contemporane, obligate sa supravietuiasca doar din bugete mici si mari ambitii. Probabil ca si lirismul rafinat din "Vremea recoltei" (Rusia, 2004), si explozivul cocktail de punk-dandysm-pacifism din "Draga Wendy" (Danemarca, 2005, scenariu: Lars von Trier) ar fi meritat un premiu. Dar, dat fiind formatul festivalului si inerentele sale limitari, premiile de lung-metraj au fost decernate numai celorlalte trei competitoare, dupa cum urmeaza...
Premii pentru lung-metraje
"Adam si Paul" (Irlanda, 2004) a obtinut Premiul pentru interpretare, acordat protagonistilor Mark O'Halloran si Tom Murphy, si cel pentru regie, lui Lenny Abrahamson. Un cuplu plin de candoare, venit din traditia comediei mute, da viata unei fabule minimaliste postmoderne despre dependenta si marginalitate, intr-o societate pragmatica, neinduratoare cu falitii sai. In distributie am avut surpriza sa-l regasim si pe Ion Caramitru, in "pielea" unui emigrant bulgar ale carui complexe est-europene sunt indulcite de un suveran dispret pentru dublinezii care cred ca Sofia ar fi... numele unei iubite de-a lui din tara natala!
Premiul pentru imagine l-a primit Ramiro Civita pentru "Imbratisare pierduta" (Argentina, 2004, regia: Daniel Burman). Miscarea nervoasa a camerei sale a surprins babilonia vesela dintr-un supermarket argentinian unde lucreaza si tanarul vanzator de la raionul de lenjerie de dama, provenit dintr-o familie evreiasca-poloneza dezorganizata. Supermarket-ul devine metafora lumii pestrit-multiculturale, dezradacinate si reinradacinate, cu coreeni care au invatat arta feng-shui la Buenos Aires ca sa faca bani buni, cu bosi evrei si hamali peruvieni, cu pravalii si pravalioare uluitor de diferite si totusi separate doar de fragili pereti de sticla.
Trofeul "Anonimul" 2005 (10.000 USD) a fost castigat de performerul indiscutabil al festivalului, "Testoasele pot zbura" (Iran/ Franta, 2004, regia: Bahman Ghobadi). Filmul infatiseaza viata unei comunitati de copii refugiati kurzi, cu un sef poreclit kusturician Satelitu', datorita abilitatii de a monta antene parabolice, utile pentru receptarea stirilor politice, si cu preocupari adulte (dezamorsarea bombelor, trocul cu armament si cu aparate audio-video). In mijlocul acestei micro-societati aterizeaza din senin un trio ciudat, format dintr-o adolescenta, fratele ei ciung, cu puteri vizionare, si fiul fetei, rod al unui viol. Filmul poate fi interpretat simbolic (tridentul Dragoste-Iluminare-Vinovatie torturand membrii comunitatii, pe vreme de razboi) si oedipian "cu rolurile inversate" (avandu-l in centru pe pruncul orb, urat cu patima de mama si ucis in final de aceasta). Oricum am lua-o, lung-metrajul iraniano-francez face parte dintre acele filme care nu-si spun toate secretele de la prima vizionare. Si, un atu in plus, el a obtinut, pe langa sufragiile juriului, si Premiul publicului (1.000 USD), in fata altor pelicule mai "comerciale". Simpla coincidenta? Dovada a maturitatii unui public avizat in materie de cinematografie? Corecta trebuie sa fie a doua varianta, tinand cont de volumul aplauzelor care au evaluat exact si prompt fiecare productie in parte.
Resedinta de vara pentru filmul independent
Festivalul a fost o reusita, asa ca Sfantu Gheorghe promite sa devina una dintre resedintele de vara importante ale filmului independent din lumea larga. Cinefilii se pot gandi serios la un concediu in Delta, asezonat si cu filme de calitate. Poate, incepand chiar de anul acesta. Filme ar mai fi, fiindca retrospectiva festivalului ruleaza pana pe 4 septembrie. Sau, pentru cine nu poate ajunge in Delta acum, poate la anul!
Alte premii la "Anonimul" 2005:
l Sectiunea documentar: Premiu (3000 USD): "Siberia se topeste", regia Ido Haar, Israel, 2004; Mentiune speciala: "Cele trei camere ale melancoliei", regia Pirjo Honkasalo, Finlanda, Suedia, Danemarca, Germania, 2004;
l Sectiunea scurt-metraj: Premiu (2000 USD): "Nori de vara", regia Axel Danielson, Suedia, 2004; Mentiune speciala pentru scurt-metraj de animatie: "Calatorie spre Marte", regia Juan Pablo Zaramella, Argentina, 2004; Mentiuni speciale pentru scurt-metraje de fictiune: "Inainte de zori", regia Balint Kenyeres, Ungaria, 2005 si "Canton", regia Constantin Popescu, Romania, 2005.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.