Romania a semnat, ieri, un acord interguvernamental cu Irakul pentru plata datoriei tarii arabe, prin care se va obtine recuperarea a cel putin 977 milioane de dolari, in maximum 23 de ani, a declarat pentru Mediafax secretarul de stat in Ministerul
Romania a semnat, ieri, un acord interguvernamental cu Irakul pentru plata datoriei tarii arabe, prin care se va obtine recuperarea a cel putin 977 milioane de dolari, in maximum 23 de ani, a declarat pentru Mediafax secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice Dragos Neacsu, aflat la Amman.
"Partea iarkiana a recunoscut o datorie de 2,5 miliarde de dolari, din care 1,66 miliarde dolari reprezinta principalul datoriei si peste 800 de milioane de dolari sunt dobanzile penalizatoare. Am gasit o formula, pe baza deciziilor Clubului de la Paris, prin care suma finala recuperata se va ridica la cel putin 977 milioane de dolari", a explicat Neacsu.
Prin semnarea acordului, in capitala Iordaniei, partea irakiana s-a angajat ferm in respectarea conditiilor stipulate, dar pentru ratificarea completa, Guvernul roman trebuie sa aprobe o hotarare in acest sens. Executivul a aprobat, ieri, un memorandum prin care secretarul de stat a fost imputernicit sa negocieze termenii acordului de rambursare si sa semneze documentul. "Romania este prima tara din afara Clubului de la Paris care incheie un astfel de acord. Prin faptul ca am fost deschizatori de drum, am obtinut termeni mult mai favorabili, fiind recunoscuta foarte repede valoarea datoriei", a afirmat Neacsu.
Termenii intelegerii stabilesc, la fel ca pentru celelalte state membre ale Clubului de la Paris, aplicarea unei reduceri de 30% a datoriei imediat dupa aprobarea hotararii de Guvern, cel mai probabil saptamana viitoare. Acordul include, de asemenea, obligativitatea pentru partea irakiana de a semna un acord stand-by de minimum trei ani cu Fondul Monetar International, moment in care se aplica o noua reducere de 30% din suma ramasa.
Finalizarea acordului cu FMI da dreptul Irakului sa aplice o ultima ajustare cu 20% a valorii datorate. Acordul cu institutia financiara internationala trebuie incheiat inainte de sfarsitul anului 2008.
Intelegerea prevede o perioada de gratie de trei ani, timp in care Irakul va plati o dobanda anuala de 5% din principalul estimat. Totodata, plata principalul incepe dupa sase ani, de la 1 ianuarie 2008 fiind achitate doar cote din dobanzile penalizatoare.
Lichidarea datoriei se va intinde pe cel mult 23 de ani, din care 17 ani reprezinta perioada de scadenta pentru principal, din momentul in care se efectueaza prima plata pe acest segment.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.