Reprezentantii Institutului de Politici Publice (IPP) atrag atentia asupra faptului ca au primit amenintari din partea unor parlamentari, respectiv din partea Secretarului General al Camerei Deputatilor, Mihai Unghianu, ca urmare a lansarii Raportul
Reprezentantii Institutului de Politici Publice (IPP) atrag atentia asupra faptului ca au primit amenintari din partea unor parlamentari, respectiv din partea Secretarului General al Camerei Deputatilor, Mihai Unghianu, ca urmare a lansarii Raportului privind cheltuielile deputatilor in perioada 2001 - 2004. Directorul IPP Violeta Bau tine sa precizeze ca Institutul respinge acuzatiile ce i se aduc si transmite public faptul ca "reactii de tipul celor primite din partea celor care s-au simtit vizati de Raportul nostru nu fac decat sa ne ambitioneze sa continuam cu initiative similare pana cand institutiile statului se vor obisnui cu ideea ca cetatenii trebuie sa cunoasca activitatea fiecarei institutii publice, mai ales activitatea financiara sustinuta din bani publici".
Politicienii uita ca trebuie sa dea seama
IPP constata, intr-un comunicat de presa, faptul ca liderii politici alesi in functii de demnitate publica devin din ce in ce mai agresivi cu ONG care expun publicului aspecte ale activitatii lor cu care acestia se pare ca ar prefera sa nu se afiseze, desi calitatea oficiala ii obliga in acest sens. "Din punctul de vedere al IPP, publicarea Raportului a aratat ca politicienii romani, odata alesi, nu au constiinta ca trebuie sa dea seama in fata alegatorilor si ca rolul lor ca reprezentanti ai cetatenilor este acela de a fi cat mai transparenti fata de electorat, si nu de a ameninta societatea civila cu actiuni in instanta", precizeaza directorul Institutului.
Intimidarea practicata de baronii locali
IPP apreciaza ca nefondate amenintarile de chemare a sa in judecata si atrage atentia tuturor "baronilor locali" obisnuiti sa intimideze la nivelul propriei circumscriptii electorale, cu tribunalul jurnalisti, oameni de afaceri, opozanti politici, ONG locale, ca aceste practici reprezinta reflexe ale unor mentalitati lipsite de exercitiul democratic. IPP ramerca si faptul ca functionarii publici practica adesea sfidarea fata de ONG care solicita informatii publice, tratand procesul de punere la dispozitie a acestor date ca pe o favoare pe care il fac acestora.
Un proces de peste un an
Violeta Bau subliniaza faptul ca la baza Raportului privind cheltuielile deputatilor in perioada 2001 - 2004, dat publicitatii in 25 iulie, au stat exclusiv informatiile primite in scris de la Secretariatul General al Camerei Deputatilor prin intermediul Biroului de Relatii cu Societatea Civila. "Desi aceste informatii, in mod normal, sunt disponibile la cerere tuturor partilor interesate, potrivit Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, IPP a fost nevoit sa actioneze in instanta Camera Deputatilor si a obtinut datele solicitate doar printr-o hotarare definitiva, la capatul unui proces de peste un an de zile. Subliniem faptul ca, initial, conducerea Camerei Deputatilor din acea perioada a refuzat accesul Institutului pentru Politici Publice la datele privind cheltuielile defalcate ale deputatilor pe anumite capitole bugetare", tine sa aminteasca directorul IPP.
Amenintarile Secretarului General al Camerei
Dupa publicarea Raportului, anumiti parlamentari si chiar Secretarul General al Camerei Deputatilor au acuzat IPP, fie in mod direct, fie prin intermediul presei, de interpretare eronata si tendentioasa a datelor obtinute, incercand in acest mod sa intimideze Institutul prin amenintarea cu proces in instanta pentru invocate "prejudicii aduse imaginii publice" si prin culpabilizarea Institutului de a fi adus daune credibilitatii unei institutii fundamentale pentru democratia din Romania: Parlamentul Romaniei, sustine directorul IPP. Pentru a evita astfel de situatii, IPP propune infiintarea unei Comisii de transparenta, pe modelul altor institutii publice, prin care sa se poata face cat mai accesibil publicului larg informatii de interes public din activitatea Parlamentului Romaniei. Violeta Bau mai precizeaza ca IPP a initiat acelasi tip de demers privind transparenta cheltuirii banilor publici si la Senatul Romaniei.
IPP insista pentru institutionalizarea obligativitatii ca votul final (in comisii si in plen) al fiecarui deputat si/sau senator sa fie inregistrat nominal si sa fie publicat pe pagina web a institutiei respective si in Monitorul Oficial.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.