Jurnalistii de la postul de televiziune MTC Constanta sunt in pericol de a nu-si primi drepturile salariale restante din luna martie, dupa ce niste magistrati de la Tribunalul Constanta au respins, in urma cu doua zile, actiunea prin care acestia nu
Jurnalistii de la postul de televiziune MTC Constanta sunt in pericol de a nu-si primi drepturile salariale restante din luna martie, dupa ce niste magistrati de la Tribunalul Constanta au respins, in urma cu doua zile, actiunea prin care acestia nu incercau decat sa obtina ceea ce li se cuvine. Astfel, membrii Sindicatului Liber al Lucratorilor din MTC au actionat in judecata conducerea postului de televiziune cerand sa fie repusi in drepturi, mai exact sa le fie achitate salariile restante inca din luna martie. Cu toate ca administratia MTC, televiziune al carei proprietar este Ministerul Transporturilor si din al carei Consiliu de Adminsitratie face parte si reprezentantul Ministerului Finantelor, a recunoscut faptul ca nu si-a achitat obligatiile, judecatorii au luat o decizie aberanta, prin care practic i-a obligat pe acesti ziaristi sa lucreze in continuare fara bani. Mai exact, magistratii au hotarat ca plata drepturilor salariale sa se faca doar pentru luna martie (lichidare) si aprilie (avans), considerand ca este nefondata cererea jurnalistilor de achitare a datoriilor si pentru celelalte luni (lichidare aprilie, avans si lichidare mai-iunie si avansul pe luna iulie). Mai mult, cu o seninatate de neinchipuit, aceeasi judecatori au hotarat ca ziaristii trebuie sa suporte si cheltuielile de judecata.
Precedent periculos
Avocatul salariatilor MTC TV, maestrul Catalin Dancu a precizat ca va ataca decizia la Curtea de Apel Constanta. "Este o hotarare ciudata prin care drepturile salariale au fost recunoscute partial, doar pe doua luni. Vom ataca cu recurs aceasta hotarare a Tribunalului Constanta. Nu se justifica o asemenea abordare selectiva, iar surprinderea este cu atat mai mare cu cat chiar reprezentantii celor doua institutii actionare ale MTC TV au fost de acord cu faptul ca trebuie platite integral toate salariile. Ministerul Transporturilor si Ministerul Finantelor sunt doua institutii importante ale statului care nu au platit insa drepturile salariale", a precizat Catalin Dancu.
Aparatorul jurnalistilor constanteni a tinut sa sublinieze si faptul ca prin aceasta decizie se creeaza un precedent periculos. "Se creaza un precedent periculos. Tinand cont de aceasta decizie, patronii din presa pot sa aprobe selectiv drepturile salariale, sa incalce contractul colectiv de munca si sa dispuna un mod de plata arbitrar", a aratat maestrul Catalin Dancu.
Acesta a adaugat ca ziaristii constanteni au fost sprijiniti de Uniunea Sindicala MediaSind, care a adus acest caz la cunostinta Federatiei Internationala a Jurnalistilor si a altor organizatii internationale la care este afiliata, aratand astfel modul in care legea este incalcata in primul rand de catre institutiile statului.
Dispret fata de drepturile omului
La randul ei, Uniunea Sindicala MediaSind sustine ca hotararea luata de Tribunalul Constanta arata faptul ca legislatia muncii, codul muncii sau contractele colective de munca nu au nici o valoare. "In aceste conditii, nu mai intelegem la ce folosesc legislatia muncii, codul muncii, contractele colective de munca la nivel national, de ramura, de unitate si Conventiile internationale ratificate de statul roman daca justitia poate da asemenea hotarari aberante", se arata intr-un comunicat al Uniunii MediaSind. In acelasi comunicat, MediaSind precizeaza ca acest caz ar putea ajunge chiar la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO). "De asemenea, s-a solicitat Federatiei Internationale a Jurnalistilor sa se ceara sprijinul tuturor organismelor internationale pentru a protesta fata de modul in care justitia din Romania trateaza cu dispret legislatia interna si internationala referitoare la drepturile salariatilor si, nu in ultimul rand, la drepturile omului", se arata in finalul comunicatului Uniunii Sindicale MediaSind. (G. TARATA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.