Este un muzeu de provincie, fara pretentii. Dar este cel mai reprezentativ pentru civilizatia Gumelnita. Anul trecut, arheologii de la Muzeul din Oltenita au descoperit vestigii arheologice din secolul al XVI-lea. Nu este usor sa fii arheolog intr

Este un muzeu de provincie, fara pretentii. Dar este cel mai reprezentativ pentru civilizatia Gumelnita. Anul trecut, arheologii de la Muzeul din Oltenita au descoperit vestigii arheologice din secolul al XVI-lea.

Nu este usor sa fii arheolog intr-un orasel de provincie cum este Oltenita. Oamenii de la Muzeul de Arheologie stau prost cu banii si au probleme si cu sediul. Au insa din belsug pasiune pentru munca. Anul trecut, la sase kilometri de Oltenita, sub o ferma, au fost descoperite vestigii arheologice din secolul al XVI-lea.
DESCOPERIREA. ""La Ratarie"" se numeste locul cu pricina, pentru ca in urma cu 20 de ani era o gospodarie a Primariei, unde se cresteau rate. ""Anul trecut, ferma a fost vanduta cu peste doua miliarde de lei unui bulgar. Omul a vrut sa-si construiasca si o vila din lemn"", povesteste Serbanescu Done, directorul muzeului din Oltenita. Dar in momentul in care muncitorii au inceput sa sape fundatia au dat peste niste schelete. Chemat la fata locului, Done Serbanescu a constatat: pe locul viitoarei case a lui Pironkov erau 91 de morminte medievale, dintre care unele erau reinhumari. Constructia a fost sistata. ""Osemintele sunt acum la Centrul de Cercetari Antropologice din Bucuresti, iar la muzeul nostru am luat obiectele arheologice. Toate sunt datate din secolul al XVI-lea, anii 1520-1540.""
ORTUL. In mana dreapta a fiecarui schelet s-a gasit cate o moneda mica din argint, legata de degete. Se pare ca era ortul care trebuia platit luntrasilor, pentru ca sufletul sa fie trecut pe lumea cealalta. ""Acolo s-ar putea sa fie si una din vetrele Oltenitei. Orasul este mentionat in sec. al XVI-lea, iar prima atestare documentara dateaza de pe vremea lui Neagoe Basarab, documentul fiind emis la 13 aprilie 1515. Din cel de-al doilea aflam ca satul Oltenita era proprietatea boierului Alimanasteanu, care avea rang mare in divanul domnesc. Acolo a fost una din vetrele Oltenitei in Evul Mediu.""

FARA RAGAZ


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.