In fiecare minut, un european moare din pricina unui accident vascular cerebral (AVC). In total, se inregistreaza 575.000 de morti pe an. Principala cauza a AVC este tensiunea arteriala crescuta. Dupa bolile cardiovasculare si cancer, AVC este a t

In fiecare minut, un european moare din pricina unui accident vascular cerebral (AVC). In total, se inregistreaza 575.000 de morti pe an. Principala cauza a AVC este tensiunea arteriala crescuta.

Dupa bolile cardiovasculare si cancer, AVC este a treia cauza de mortalitate in Europa. Statisticile alarmante i-au determinat pe medici, pacienti si politicieni din 24 de tari sa se reuneasca la Londra. Obiectivul: prevenirea accidentelor vasculare cerebrale prin tratarea corecta, precoce si constanta a hipertensiunii arteriale.
Participantii la reuniunea europeana si-au manifestat ingrijorarea cu privire la faptul ca hipertensiunea arteriala face tot mai multe victime. Expertii au analizat rezultatele a numeroase studii efectuate pe 50.000 de pacienti. Lor le-au fost testate cunostintele si atitudinile in materie de hipertensiune.
STATISTICI. Cifrele vorbesc de la sine: AVC provoaca moartea mai multor persoane in Europa decat in Statele Unite. De fapt, mortalitatea este cu 60% mai mare in partea de est a Atlanticului. Iar explicatia este extrem de simpla: doar o treime dintre europeni isi trateaza hipertensiunea. Adica de doua ori mai putin decat in SUA.
Profesorul Bryan Williams de la Universitatea din Leicester (Marea Britanie) atrage atentia ca situatia trebuie sa se schimbe rapid. ""Trebuie sa reactionam imediat. Accidentele vasculare cerebrale se pot intampla la orice varsta, iar nimic nu este mai eficient pentru scaderea incidentei acestor afectiuni decat prevenirea hipertensiunii arteriale.""
CERCETARI. Potrivit unui studiu european, 70% dintre medici sunt de parere ca majoritatea AVC ar putea fi evitata daca hipertensiunea arteriala ar fi tratata corespunzator. Conform recomandarilor Societatii Europene de Hipertensiune, valorile mai mari de 14/9 impun instituirea imediata a tratamentului.
Un alt studiu arata ca pacientii nu considera hipertensiunea drept o problema grava de sanatate. In aceasta privinta, expertii prezenti la Londra spun ca situatia se poate schimba daca exista un dialog intre medic si pacient referitor la importanta tratamentului. Specialistii insista pe depistarea precoce a pacientilor cu hipertensiune arteriala si tinerea lor sub observatie.

IN ROMANIA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.