Companiile din Europa, Orientul Mijlociu si Africa au contractat in trimestrul al doilea credite sindicalizate de 330 miliarde de dolari, valoarea pentru primul semestru al anului ajungand la 576 miliarde de dolari, ceea ce reprezinta un adevarat rec
Companiile din Europa, Orientul Mijlociu si Africa au contractat in trimestrul al doilea credite sindicalizate de 330 miliarde de dolari, valoarea pentru primul semestru al anului ajungand la 576 miliarde de dolari, ceea ce reprezinta un adevarat record in domeniu, informeaza Mediafax.
Potrivit unui studiu realizat de Loan Pricing Company, divizie a grupului Reuters, avansul consemnat in primele sase luni ale anului este de 60 la suta comparativ cu perioada similara din 2004. Autorii raportului preconizeaza ca, avand in vedere aceasta evolutie, totalul de 866 miliarde de dolari inregistrat pe ansamblul anului trecut ar putea fi cu mult depasit in acest an. Intensificarea activitatii de creditare a fost pusa de analisti pe seama refinantarii unor datorii mai vechi, dar si a cresterii numarului de fuziuni si achizitii. Loan Pricing Company remarca, pe de alta parte, faptul ca firmele au reusit sa determine bancile sa reduca dobanzile la imprumuturi. Printre cele mai importante refinantari ale datoriilor se numara cea operata de Volkswagen (in valoare de 12,5 miliarde de euro) si cea contractata de France Telecom (8 miliarde de euro). De altfel, operatorul francez de telecomunicatii a fost prima companie care a reusit sa coboare nivelul dobanzii sub nivelul Euribor plus 15 puncte de baza, performanta reusita la scurt timp si de Carrefour. Finantarile contractate pentru incheierea de fuziuni si achizitii au totalizat, in primul semestru, 326 miliarde de dolari, in crestere cu 70 de procente fata de 2004.
Cele mai importante tranzactii au fost cele incheiate de producatorul francez de bauturi Pernod Ricard si de compania spaniola de imobiliare Metrovacesa. Pernod Ricard a finantat achizitia de 7,4 miliarde de lire sterline (13,18 miliarde de euro) a rivalului sau britanic Allied Domecq printr-un credit de 9,3 miliarde de euro, aceasta fiind cea mai mare tranzactie din trimestrul al doilea, iar compania spaniola Metrovacesa a finantat preluarea de 5,5 miliarde de euro a firmei Gecina cu ajutorul unui imprumut de 7,5 miliarde de euro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.