Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a inlaturat ieri, pe ultima suta de metri, din proiectul de modificare a legii privind statutul magistratilor, prevederea prin care se premeditase instituirea unei imunitati in fata legii penale a magistratilor. I
Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a inlaturat ieri, pe ultima suta de metri, din proiectul de modificare a legii privind statutul magistratilor, prevederea prin care se premeditase instituirea unei imunitati in fata legii penale a magistratilor. In art. 93, indice 1, al proiectului s-a strecurat cu mestesug, la insistentele Consiliului Superior al Magistraturii si ale Asociatiei Magistratilor din Romania, un paragraf conform caruia: "Judecatorii, procurorii si magistratii asistenti pot fi CERCETATI pentru faptele in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu, perchezitionati, retinuti sau arestati preventiv numai cu incuviintarea sectiilor Consiliului Superior al Magistraturii". Daca proiectul ar fi plecat la Parlament in aceasta varianta si ar fi fost validat, magistratii s-ar fi ales cu o imunitate in fata legii penale, prin reinvierea avizului de trista amintire, care a permis in trecut ministrilor Justitiei sa-i faca scapati pe multi magistrati necinstiti, prin blocarea cercetarilor penale. Daca avizul CSM ar deveni obligatoriu pentru CERCETAREA magistratilor, plangerile penale contra erorilor judiciare ar fi fost aruncate la cos, cetatenilor fiindu-le blocat liberul acces la Justitie, garantat prin Constitutie, in situatiile in care CSM-ul nu ar avea interesul sa dea avize de cercetare penala.
Cuvantul CERCETATI a fost sters
Ziarul ZIUA a semnalat in numarul de sambata acest pericol, acuzand faptul ca "o mana criminala" a strecurat in proiectul de lege, fara stiinta ministrului, cuvantul CERCETATI, cu scopul de a-i situa pe magistrati deasupra parlamentarilor si ministrilor, care nu mai au imunitate. Pericolul mai era dat si de faptul ca CSM, daca ar fi "inarmat" cu avizul de trista amintire, pentru cercetarea penala, ar risca sa se transforme intr-un instrument de santaj si presiune contra magistratilor-parati, dar si intr-o frana in calea Justitiei, prin "certificatele de buna purtare" pe care le-ar da automat prin neemiterea avizelor de cercetare penala acolo unde ar exista interese oculte pentru protejarea unor magistrati care au comis infractiuni. Ministrul Macovei a fost interpelat luni, de reporterii ZIUA pe aceasta tema, la conferinta de presa de la MJ. Macovei a promis ca va reanaliza situatia si va modifica proiectul de lege. Si s-a tinut de cuvant. Astfel, din varianta finala trimisa ieri la Parlament, s-a eliminat cuvantul CERCETATI, textul definitiv al art. 93, indice 1, fiind in prezent urmatorul: "Judecatorii, procurorii si magistratii asistenti pot fi perchezitionati, retinuti sau arestati preventiv numai cu incuviintarea sectiilor Consiliului Superior al Magistraturii".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.