Cu certitudine, tenisul romanesc traverseaza cel mai bun an din ultimele decenii. La aproape trei luni dupa istorica performanta a echipei de Cupa Davis, care a ajuns in "sferturile" Grupei Mondiale, Romania are un reprezentant intre ultimii opt la R

Cu certitudine, tenisul romanesc traverseaza cel mai bun an din ultimele decenii. La aproape trei luni dupa istorica performanta a echipei de Cupa Davis, care a ajuns in "sferturile" Grupei Mondiale, Romania are un reprezentant intre ultimii opt la Roland Garros. Ca si in martie, la Brasov, si acum bucuria ne-a fost adusa de Victor Hanescu. Trei ore si 27 de minute. De atat a avut nevoie bucuresteanul pentru a infrange rezistenta unuia dintre cei mai buni jucatori pe zgura din circuit, argentinianul David Nalbandian. Scor final: 6-3, 4-6, 5-7, 6-1, 6-2 pentru roman, care a produs astfel una din surprizele competitiei, atat prin prisma faptului ca sud-americanul era cotat drept cap de serie numarul 10, cat si prin faptul ca, anul trecut, una din semifinalele turneului l-a avut ca protagonist. "Mi-a fost frica de Nalbandian", avea sa recunoasca Victor la finalul partidei, care insa nu si-a aratat teama nici un moment.
incurajat din tribune, la fel ca si la meciurile precedente, de Ilie Nastase, Ion Tiriac si Virginia Ruzici, romanul nu a parut deloc deranjat de faptul ca pasea pentru prima data in cariera pe Arena Centrala a complexului parizian. Astfel, el nu i-a lasat la inceput nici o sansa lui Nalbandian, adjudecandu-si setul de debut in doar 38 de minute. Apoi, experienta argentinianului si-a spus cuvantul, acesta reusind sa-si adjudece urmatoarele doua acte, dupa o avalansa de breack-uri atat de o parte cat si de cealalta. La 1-2 la seturi, toata lumea parea a fi de acord ca romanul va cadea de pe un cal frumos. Toti, mai putin Victor. Recuperandu-si increderea doar el stie de unde, Hanescu a castigat opt game-uri consecutiv si si-a spulberat un adversar atat de buimacit de clasa romanului, incat singurele momente in care s-a evidentiat au fost acelea in care isi trantea racheta de pamant.
Victorie dificila, dar concludenta a bucuresteanului, care a demonstrat ca isi merita locul intre cei mai valorosi jucatori pe zgura din lume. "Pana acum nu ma puteam compara cu acesti tenismeni, pe care ii vedeam doar la televizor. Dar acum, mi-am dat seama ca sunt si ei oameni, ca pot gresi sau avea o zi mai slaba", a explicat, jucatorul nostru secretul victoriei.
Aflat in premiera in "sferturile" unui turneu de Grand Slam, Victor va juca maine pentru calificarea in semifinale cu liderul mondial, elvetianul Roger Federer, care l-a eliminat cu 6-1, 6-4, 6-3 pe Carlos Moya. Indiferent de rezultat, Hanescu si-a asigurat, pe langa un loc in istoria tenisului romanesc - e al cincilea roman ajuns in "sferturile" unui turneu de Mare slem, dupa Nastase, Tiriac, Voinea si Pavel - si un cec consistent, de 116.180 de euro, cel mai mare castigat pana in prezent. in plus, cele 50 de puncte pe care le va primi pentru performanta sa ii asigura un loc intre cei mai valorosi 50 de jucatori din lume.

Pavel, ultimul roman in "sferturi"

Ultimul roman calificat in "sferturile" unui turneu de Grand Slam a fost Andrei Pavel, care a reusit sa patrunda intre ultimii opt chiar pe zgura pariziana. Atunci, in 2002, "Cneazul" a fost eliminat de spaniolul Alex Corretja, de-a lungul unui meci prelungit de ploaie pe durata a trei zile. Profitand de acest lucru, Andrei a dat o fuga pana in Germania, pentru a asista la nasterea fiului sau, Marius, aventura sa facand inconjurul lumii.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.