Tiganii din Romania i-au bagat in sperieti pe elvetieni, care nu-si imaginau ca pot exista oameni care sa fure atat de mult si i-au socat pe politisti cu metodele ingenioase de furat pe care le-au dezvoltat. Un expert pe probleme de politie de proxim
Tiganii din Romania i-au bagat in sperieti pe elvetieni, care nu-si imaginau ca pot exista oameni care sa fure atat de mult si i-au socat pe politisti cu metodele ingenioase de furat pe care le-au dezvoltat. Un expert pe probleme de politie de proximitate din Geneva a dezvaluit pentru Libertatea ultimele metode de furat ale tiganilor. Tharin, care coordoneaza implementarea conceptului de politie de proximitate in Romania, spune ca in Elvetia emigrantii romani sunt, in mare, intelectuali care au ajuns de rasul genovezilor din cauza tiganilor. "Tiganii sunt singurii cetateni din Romania care ne fac probleme, in sensul ca fura de rup. Restul romanilor sunt intelectuali stimabili. Din pacate, ei si toti romanii sunt facuti de rasul lumii din cauza acestor tigani care isi spun rromi, iar de aici si pana la asocierea cu romanii mai este un pas, o asociere pe care ziaristii din Elvetia o fac usor. De aceea eu nu sunt de acord cu numele de rrom folosit de tigani", isi incepe povestea Michael Tharin (foto). Barbatul spune ca politistii elvetieni au ramas socati de metodele ingenioase folosite de hotii de etnie rroma care isi trimit fetele insarcinate sa fure bijuterii. "Femeilor insarcinate nu le poti face radiografii fiindca ar fi iradiat fatul. Acest lucru l-au aflat tiganii, care isi trimit fetele sau sotiile de 17-18 ani la furat in bijuterii. Ele iau aurul si il baga in diverse orificii si, daca sunt prinse, hotia nu poate fi demonstrata fiindca nu sunt probe. Adica femeii nu i se poate face radiografie pentru a se vedea daca are in ea sau nu aur, fiindca acest lucru ar insemna iradierea fatului. Va pot spune ca asupra unei tigancuse a fost gasit aproape un kilogram de aur", a povestit Tharin. El spune ca in Geneva, localitatea in care s-a format ca politist, actioneaza diverse bande in domenii la fel de diverse, insa tiganii sunt renumiti prin ingeniozitatea spargerilor pe care le dau ziua, chiar sub nasul agentilor de paza.
Expertul elvetian a venit in Romania pentru prima data in 2000 si spune ca aici se simte mai in siguranta decat in Elvetia. El a criticat insa faptul ca politistii din Romania nu-si pot face treaba ca niste adevarati profesionisti din cauza faptului ca au benzina restrictionata. ''Este incredibil sa auzi in 2005 ca politistii nu au benzina suficienta pentru a-si desfasura activitatile. Sunt de acord ca nu este nevoie de un Rolls Royce la Politie, dar sa nu fie suficiente masini si suficienta benzina este incredibil", spune Tharin. Acesta crede ca Bucurestiul este, pe departe, cel mai periculos oras din Romania datorita bandelor care actioneaza aici si datorita rolului strategic pe care acesta il are.(Victor Gurescu)


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.