In Olanda oamenii iti zambesc, semn ca ziua de maine va fi la fel, daca nu si mai buna. Eindhoven e un oras linistit, iar totul e la locul lui, enervant de exact, sacaitor de curat si de ordonat, innebunitor de verde. intr-un decor idilic, se respira

In Olanda oamenii iti zambesc, semn ca ziua de maine va fi la fel, daca nu si mai buna. Eindhoven e un oras linistit, iar totul e la locul lui, enervant de exact, sacaitor de curat si de ordonat, innebunitor de verde. intr-un decor idilic, se respira aer marca Philips. Frits, unul dintre fiii fondatorului celebrelor uzine, a implinit 100 de ani la 16 aprilie si se simte bine, respirand inca in ritmul performantelor clubului PSV. O echipa ce-si permite sa se aseze mereu la masa trufasa si bogata a Ligii Campionilor si care isi plateste an de an tributul catre Frits. Ultimul titlu al Olandei, acontat cu patru etape inainte de final, i-a fost dedicat lui Philips. Eindhoven inseamna si cultura. Van Gogh, pictorul nebun, fara egal, a trait la Nuenen, la doar cativa kilometri de oras, intr-un satuc desprins parca din pastelurile lui Alecsandri sau din basmele cu Feti-Frumosi si Ilene Cosanzene. O casa modesta, dar perfect intretinuta, ascunde un univers in care daca patrunzi ramai fascinat. Pe viata! Suntem la Nuenen si gandurile iti zboara razlete spre fotbal. Aici stau vedetele lui PSV, in case ale caror chirii sunt si de 5.000 euro pe luna sau al caror pret minim de catalog este 1.500.000 euro. Aici a stat si Gica prima data. Cum care Gica? Pai, au fost doar doi! Unul - Hagi - s-a incoronat intai in America, definitiv la Istanbul. La Eindhoven, "rege" a fost Popescu!
Olanda-orasul si-a sarbatorit patronul. "La multi ani domnule Frits Philips si va multumit din suflet", a fost mesajul emotionant al locuitorilor unui asezari care s-a numit in semn de pretuire, pentru 24 de ore, chiar "Frits Philips". in plus, echipa de fotbal a oferit familiei doua cadouri de pret. "Philips SportVereniging" s-a calificat in semifinalele Ligii Campionilor, iar la 23 aprilie, intr-un meci castigat cu 3-0 in fata "jucariei" Vitesse, fotbalistii au pus cireasa pe tortul aniversar: au fost declarati campioni ai Olandei , pentru a 18-a oara, acum, cu patru etape inainte de gongul final.
A fost o atmosfera de vis pe un stadion stelar, o nava spatiala aterizata din filmele cu Luc si Vader. Momentul cel mai emotionant l-a avut pe van Bommel actor principal. Dupa ce a primit trofeul, capitanul a plecat din centrul terenului, a driblat valurile de artificii, confeti si sampanie, ajungand cu viteza luminii la tribuna oficiala, acolo unde Frits Philips ocupa acelasi loc, de-o viata. Van Bommel i-a oferit "farfuria", tot stadionul a scandat ca la un semn "Frits Philips, iti multumim!". Emotionant! Apoi, pe strazi imaginile pareau decupate din carnavalul de la Rio. si n-a fost nimic. Petrecerea "oficiala" e la 8 mai.
Frits Philips: "Gica Popescu a fost un mare jucator pentru care pastrez o stima deosebita". E clar, "Baciul" a fost un fotbalist apreciat de personalitati mondiale, dar si un foarte bun diplomat. in Nuenen, satucul acela fermecat, dupa Italia Novanta, a inceput traseul european impetuos al romanului nascut la Calafat.
in Eiklaan, nr. 5, Gica, recent transferat de PSV, prelua prima casa "olandeza". si devenea "vecin", intr-un cartier cu destine celebre, cu Vincent van Gogh. in miezul asezarii, intr-o locuinta modesta, transformata intre timp intr-un muzeu devenit magnet la turisti.
A urmat Ministerlaan, Aleea Ministrilor, la numarul 37. O casa cumparata de Gica intr-un cartier rezidential din Eindhoven si vanduta in urma cu cativa ani. Casa are o imensa piscina acoperita interioara, o gradina ca un paradis, spatii foarte generoase. Acum, pretul locuintei bate usor 1.500.000 euro!
in Eindhoven, Gica este o eticheta a valorii. E inca iubit si apreciat. Da, da, e vorba de tanarul acela ambitios care la unul din primele antrenamente cu PSV primea o minge in cap de la Ervin Koeman si care raspundea cu tupeu campionului european din 1988. si-a atras atunci stima "rebelului" Romario, apoi respectul celorlalti si prietenia tuturor. Da, da, baiatul acela cu plete, care a cerut din prima secunda profesoara de olandeza, sa se puna la punct cu totul. Toti suporterii "ros-albilor" isi aduc aminte cu placere despre fostul fotbalist al PSV si cu totii spun ca i-au urmarit cu interes si satisfactie "drumul" fotbalistic prin Europa: Tottenham, Barca, Galata, Lecce si Hanovra.
in Olanda, despre Gica se stie ca va fi noul sef al Federatiei. Chiar asa, sa traiti, dom' presedinte!

Olanda, o tara din "Top 10"

Eindhoven e orasul unde chiar si aerul inseamna Philips, unde orice persoana dornica de civilizatie occidentala si-ar dori sa traiasca. Emblema Philips obliga la ordine si curatenie. Totul e bine gandit, functional, modern si aerisit. Inclusiv cartierul rosu este aproape de centrul orasului. Totul e aerisit, chiar daca suntem in Olanda, unde densitatea de locuitori pe kilometru patrat este cea mai mare din Europa, iar tara e construita, practic, pe apa! Bulevarde largi, spatii verzi generoase, flori de sezon, luciuri de apa, pescuit la liber, cu amendamentul ca dupa poza, cantarire si masuratoare "prada" trebuia sa se intoarca in adancuri. Eindhoven, un oras amplasat strategic in Europa, aproape de Bruxelles, Paris, Koln, chiar si de Londra, prin cele patru curse pe zi care fac 30 de minute pana in Regat.

* Salariu mediu +/- 2.500 euro;

* sistem excelent si diversificat de asigurari sociale; sistem de asigurari medicale - perfecte;

* peste 20 de centre comerciale in Eindhoven;

* stadion super cu echipa de Liga Campionilor;

* 200 de baze sportive, cu terenuri gazonate si nocturna; 20 de sali de sport; 10 piscine mari, un patinoar etc.



Park si Lee fac reteta

In perioada in care ne-am aflat la Eindhoven, pentru Mondialul de hochei pe gheata Divizia I, orasul vibra pentru PSV, implicata in disputa cu Milan din semifinalele Ligii. 10.000 de fani au fost la Milano (0-2), iar biletele pentru meciul retur (diseara, 21.45, PRO TV) s-au epuizat de luni de zile si mai erau cereri de 40.000. Doar Park (stanga) si Lee aduc reteta imensa si exclusivitate din Coreea. La 25 mai 1988, tot cu Hiddink pe banca, contra Benficai, PSV cucerea CCE la Stuttgart. Azi, parca este ceva mai greu cu italienii. Dar cine stie?

Fete de perna cu Bambi

Fotbalistul formatiei Ajax Amsterdam nu poate sta fara iubita sa, Raluca Tanase. Asa ca atunci cand blonda de la Bambi e departe, in Romania, Mitea are mereu in fata sa imaginea ei. La propriu, pentru ca jucatorul si-a decorat tot dormitorul cu pozele Ralucai. Neputand sa se impace cu momentele in care este singur la Amsterdam, tanarul jucator roman a gasit solutia salvatoare: si-a decorat dormitorul cu imaginea iubitei! Astfel, chipul Ralucai apare imprimat atat pe covor, cat si pe fetele de perna, cearsaf sau plapuma. De asemenea, daca privesti la ceasul din perete vei constata cu surprindere ca iti va surade Raluca. Toate aceste adevarate declaratii de dragoste au avut darul de a spulbera "mitul" iminentei despartiri a celor doi. De altfel, Raluca, impreuna cu sora sa, Denisa, au petrecut doua saptamani in capitala Olandei, fiind "cazate", bineinteles, la "Nicky" Mitea.

Indragostitii si-au compus propria melodie

in acest sejur, cele doua surori au luat legatura si cu o casa de productie, pentru a incerca sa inregistreze un album in Tara Lalelelor. Daca partile nu au semnat inca un contract, in schimb, este cert ca pe noul album va aparea o melodie dedicata celor doi indragostiti, care va fi si un extras pe single. Melodia si versurile au cazut in sarcina Denisei, aceasta achitandu-se cu bine de misiunea primita. Atat de bine incat cei doi indragostiti isi iau de fiecare data la revedere spunandu-si unul altuia exact cuvintele din melodie. Iar de vorbit vorbesc cam o data la trei-patru ore!


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.