Soldatii americani care l-au ucis pe agentul secret italian Nicola Calipari si au ranit-o pe jurnalista Giuliana Sgrena la un punct de control langa Bagdad la 4 martie "nu sunt vinovati", dar Italia nu a acceptat aceste concluzii, informeaza un comun
Soldatii americani care l-au ucis pe agentul secret italian Nicola Calipari si au ranit-o pe jurnalista Giuliana Sgrena la un punct de control langa Bagdad la 4 martie "nu sunt vinovati", dar Italia nu a acceptat aceste concluzii, informeaza un comunicat al Armatei americane, preluat de Rompres. "Statele Unite sunt pregatite sa publice raportul, dar Italia are mai multe intrebari", a indicat un responsabil militar sub acoperirea anonimatului.
El a explicat ca italienii si americanii au puncte de vedere diferite asupra vitezei vehiculului in care se aflau cei doi italieni la apropierea sa de punctul de control american, precum si asupra comunicatiilor intre cele doua parti inaintea tirurilor. Vehiculul in care se aflau italienii s-a apropiat de baraj cu viteza foarte mare si nu a oprit la semnalele militarilor, au declarat surse din Armata americana, la putin timp dupa producerea incidentului. Sgrena a infirmat aceasta versiune, sustinand ca autovehiculul se deplasa cu viteza normala.
Cele doua parti nu se inteleg nici in privinta contactelor pe care le-au avut dupa eliberarea jurnalistei, americanii declarand ca italienii nu i-au informat ca urmau sa o transporte pe Sgrena spre aeroport.
Sgrena critica raportul
Ziarista italiana a calificat ieri concluziile raportului comisiei americane de ancheta asupra incidentului soldat cu moartea agentului Calipari si ranirea sa, drept "o palma" pentru Silvio Berlusconi, informeaza Mediafax. "In cel mai bun caz, comisia nu a servit la nimic, iar in cel mai rau caz, ea a reprezentat un pas clar inapoi", a subliniat ea, intr-un articol publicat pe prima pagina a cotidianului Il Manifesto. "De fapt, la finalul anchetei care a durat mai mult de o luna, ipoteza unei greseli tragice, care l-a obligat pe Bush sa ii prezinte scuze lui Berlusconi, pur si simplu a disparut", a adaugat Sgrena. "Dupa scuze, iata o palma pentru Berlusconi, deja afectat de criza guvernamentala", a subliniat ea. Ancheta, care i-a exonerat pe militarii americani, a fost declansata la o zi dupa drama care a suscitat o puternica emotie in Italia si a tensionat pentru scurt timp relatiile dintre Roma si Washington. La 4 martie, la numai cateva ore dupa eliberarea lui Sgrena, masina in care se afla aceasta si cu care se indrepta catre aeroportul din Bagdad a fost tinta unui atac al militarilor americani, la un baraj rutier, in urma caruia Sgrena a fost ranita la umar in timp ce seful rezidentei SISMI din Irak, Nicola Calipari, in varsta de 51 de ani, unul dintre cei doi agenti care au asigurat eliberarea jurnalistei, a fost ucis. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.