"Dl. Valentin Nicolau raspunde sistematic cu agresivitate si rea-credinta la acuzele ce i se aduc pentru faptul ca, promovat din consilier al fostului prim-ministru Adrian Nastase in functia de presedinte al TVR, a patronat o vasta actiune de monopol
"Dl. Valentin Nicolau raspunde sistematic cu agresivitate si rea-credinta la acuzele ce i se aduc pentru faptul ca, promovat din consilier al fostului prim-ministru Adrian Nastase in functia de presedinte al TVR, a patronat o vasta actiune de monopolizare a televiziunii publice, si in mod particular a postului TVR1, de catre fostul partid de guvernamant, PSD, si de catre liderii acestuia. Urmand neabatut indicatiile de partid, asa cum se reflecta ele implicit in modul de prezentare a vietii politice din anii 2001-2004, si asa cum sunt ele exprimate explicit in Stenogramele sedintelor conducerii PSD, devenite publice in ultimele luni, televiziunea publica a cenzurat sistematic orice forma de protest sau opozitie fata de guvernarea PSD. In afara cultului personalitatii lui Adrian Nastase, unul din obiectivele importante ale acestei subordonari politice a fost si anularea oricarei raportari pozitive sau macar neutre la guvernarea 1996-2000, si cu precadere la actiunile lui Emil Constantinescu in calitate de presedinte al Romaniei. Distrugerea imaginilor inregistrate in acea perioada - fapt sustinut in prezentele audieri de persoane avizate din interiorul institutiei - a fost intregita de embargoul total la care a fost supus Emil Constantinescu in toata perioada la care ne referim, timp in care prezenta sa la TVR era strict si explicit interzisa.
Pentru a justifica atitudinea partinitoare si lipsita de obiectivitate a TVR sub conducerea sa, dl. Nicolau propune un scenariu fantezist, in care lipeste de o fraza verosimila a presedintelui Constantinescu - "nu ma invatati pe mine cum se fac stirile la TVR" - fraza care trimite direct la starea de jalnica subordonare in care ajunsese TVR sub presiunea guvernului Nastase - cu o a doua fraza nascocita de dl. Nicolau personal pentru a arunca asupra primului presedinte democrat al Romaniei raspunderea pentru manipularea TVR.
Libertatea editoriala completa de care s-a bucurat televiziunea publica intre 1996 si 2000, reflectata inclusiv in taierea legaturilor telefonice pe "firul scurt" intre presedintia Romaniei si conducerea TVR inca de la inceputul mandatului exercitat de Emil Constantinescu, contrasteaza flagrant cu statutul subordonat al postului public de cate ori la guvernarea tarii s-a aflat, sub diferitele sale titulaturi, PSD. Nici o alegatie mincinoasa nu poate scuza aceasta aservire, pe care acum dl. Nicolau incearca sa o nege impotriva oricarei evidente". (O.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.