Presedintele grupului Rompetrol considera ca fiind o "idee neinteligenta" aceea de crestere a accizei la carburantii de baza si este de parere ca ar fi mai justificata o egalizare a accizelor. "Cred ca este nejustificata aceasta crestere de accize, p
Presedintele grupului Rompetrol considera ca fiind o "idee neinteligenta" aceea de crestere a accizei la carburantii de baza si este de parere ca ar fi mai justificata o egalizare a accizelor. "Cred ca este nejustificata aceasta crestere de accize, pentru ca exista solutii mai inteligente pentru majorarea veniturilor bugetare, respectiv egalizarea accizelor la cei doi carburanti de baza, motorina si benzina. In acest fel, pretul benzinei ar putea chiar sa scada, iar benzina este cea care afecteaza in mai mare masura populatia, iar cel al motorinei sa creasca. De altfel, pretul motorinei este, structural, mai mare decat cel al benzinei, pe pietele internationale. Guvernul va trebui sa ia o decizie si sper ca aceasta sa fie una inteligenta, de egalizare a accizelor la cei doi carburanti si nu de crestere", a declarat Dinu Patriciu, ieri, la "Romanian Oil & Gas Congress 2005". El a precizat ca nu stie care va fi influenta in pretul carburantilor a accizei, atata vreme cat nu se stie daca acciza se va calcula in lei sau in euro. "Daca se ia aceasta masura neinteligenta de crestere a accizelor la ambele produse, in loc de egalizare a lor, influenta in pret va fi de cateva mii de lei. Deocamdata nu s-a publicat nimic in acest sens. Eu stiu ca mediul de afaceri, organizatiile angajatorilor, discuta chiar in aceste zile cu Guvernul toate aceste masuri fiscale", a explicat Dinu Patriciu. Potrivit acestuia, in prezent, in Romania, acciza este mai mare decat in Irlanda si alte tari turistice ca Spania, Grecia, Portugalia, dar mai mica decat in statele care "duc greul bugetului Uniunii Europene", Germania, Franta, Italia.
In ceea ce priveste introducerea accizei la pacura, Dinu Patriciu s-a declarat in totalitate impotriva acestei masuri. "In ce ma priveste, nu sunt de acord cu o acciza la pacura, atata vreme cat statul, prin Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energetic (ANRE), a impus preturi absurde pentru transportul si distributia energiei electrice. In Romania, pentru aceste doua activitati se platesc 12 euro, in timp ce in UE se platesc 2-4 euro. Tariful este de trei ori mai mare si, daca suntem siliti sa preluam acest pret absurd, nu inteleg de ce trebuie sa mai platim si acciza", a afirmat presedintele grupului Rompetrol. La randul sau, presedintele ANRE, Nicolae Opris, a declarat ca tarifele de transport si distributie a energiei in Romania sunt justificate.
Barilul de petrol ar putea urca pana la 100 de dolari in 2005
Pe de alta parte, el afirma ca un pret international al petrolului de pana la 100 dolari pe baril este posibil in acest an, fiind vorba de o crestere structurala, si nu de una conjuncturala.
"Pretul trebuie sa creasca pentru a se realiza capitalizarea necesara dezvoltarii unor surse alternative de energie. La o majorare cu 10 dolari pe baril, capitalizarea reprezinta 200 miliarde de dolari", a mai spus Patriciu. Pe de alta parte, directorul general al Lukoil Romania, Constantin Tampiza, a declarat ca el vede un pret mediu al barilului de petrol de circa 60 dolari in acest an. In ceea ce priveste grupul rus, Tampiza a declarat ca interesul pentru combinatul Oltchim si rafinaria Arpechim a scazut. In schimb, Lukoil este interesat in preluarea rafinariei sarbe Pancevo.
De altfel, recent, Lukoil a achizitionat de la compania sarba Beopetrol o retea de 187 de benzinarii, grupul rus avand planuri de extindere in Moldova, Ucraina de Vest, nordul Bulgariei, Ungaria si Romania. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.