Ministerul Justitiei a facut public, ieri, raportul Freedom House Washington referior la auditarea independenta asupra Strategiei Nationale Anticoruptie 2001-2004, analiza relevand ca actuala
situatie politica este mai pluralista si ar trebui

Ministerul Justitiei a facut public, ieri, raportul Freedom House Washington referior la auditarea independenta asupra Strategiei Nationale Anticoruptie 2001-2004, analiza relevand ca actuala
situatie politica este mai pluralista si ar trebui sa ofere un mediu mai bun de lupta impotriva coruptiei.
Cele mai recente aspecte pozitive sunt decizia Guvernului Romaniei de a suspenda imunitatea fostilor ministri si de a accepta o versiune imbunatatita a declaratiilor de avere. Din acest punct de vedere se remarca o noua atitudine la nivel politic, dar daca nu se iau si alte masuri decisive cat de repede posibil, strategiile vor ramane doar pe hartie, precizeaza Mediafax.
Scorul Freedom House "Natiuni in tranzitie", calculat pentru nivelul coruptiei in Romania, s-a deteriorat incepand cu 1999 si pana in 2002, inregistrand apoi o scurta evolutie in 2003 prin adoptarea pachetului de legi anticoruptie si a strategiei aferente. Apoi scorul a stagnat.
Potrivit raportului, sondajele releva o scadere a perceptiei publice de a da mita, in perioada 2000-2004, in schimb crescand perceptia ca exista coruptie la nivel inalt. Sursa citata subliniaza ca schimbarea de Guvern de la sfarsitul anului trecut a adus unele evolutii pozitive - adoptarea unei declaratii mai cuprinzatoare de avere, urmarirea tuturor firmelor cu mari datorii retroactive la bugetul de stat, deschiderea unui sir de investigatii pentru coruptia la nivel inalt - dar mai este mult pana cand Romania va vedea rezultate clare de pe urma instrumentelor anticoruptie create in ultimii anii.

Control total, detinut de un singur partid

Instrumentele care par sa se fi bucurat de cel mai mare succes sunt Legea privind liberul acces la informatiile de interes public si decizia de a face transparente declaratiile de avere si interese ale demnitarilor si functionarilor publici.
Infiintarea Parchetului National Anticoruptie a produs un organism care este mai bine organizat si are mai multe resurse decat restul sistemului Parchetelor, dar care inca trebuie sa faca dovada independentei sale politice si a eficientei sale. De altfel, ar fi fost dificil sa se inregistreze prea multe succese in lupta impotriva coruptiei incepand din 2000, in conditiile unui dezechilibru politic in care un singur partid detinea controlul total la nivel central si in mare parte la nivel local.
Actuala situatie politica este mai pluralista (o coalitie de patru partide cu o opozitie solida) si ar trebui sa ofere un mediu mai bun de lupta impotriva coruptiei. Au avut loc evolutii legislative importante in domeniul reformei judiciare si a administratiei publice.
Perceptia conform careia Romania a intreprins niste pasi in lupta impotriva coruptiei, fara insa a inregistra rezultate practice notabile, nu este lipsita de temei.
In 2004 s-au inregistrat cel putin doua mari campanii anticoruptie, una impotriva coruptiei la nivel politic (Coalitia pentru un Parlament Curat), cealalta impotriva coruptiei "mici" (Nu Da Spaga).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.