Ministrii de Finante din Uniunea Europeana par sa se apropie de un compromis privind reforma Pactului de Stabilitate, existand posibilitatea ca un acord oficial sa fie incheiat in luna martie, relateaza EUobserver.
In urma discutiilor maraton
Ministrii de Finante din Uniunea Europeana par sa se apropie de un compromis privind reforma Pactului de Stabilitate, existand posibilitatea ca un acord oficial sa fie incheiat in luna martie, relateaza EUobserver.
In urma discutiilor maraton demarate la inceputul acestei saptamani, Jean-Claude Juncker, prim-ministrul Luxemburgului, care a prezidat reuniunea, a declarat ca "pozitiile diferitelor tari se apropie din ce in ce mai mult si sper sa putem incheia un acord in termenul prevazut". "Incep sa fie abandonate pozitiile extreme", a adaugat oficialul care ocupa, totodata, functia de presedinte al Uniunii Europene.
Ca un ecou al declaratiilor lui Junker, Joaquin Almunia, comisarul european al afacerilor monetare, a afirmat ca nu mai exista "pozitii fixe" care ar putea impiedica ajungerea la un acord privind reforma Pactului de Stabilitate.
Astfel, s-a ajuns la un acord politic in privinta a trei puncte cheie. Ministrii de Finante au fost cu totii de acord ca, constrangerile prevazute in Pactul de Stabilitate - care limiteaza deficitul bugetar la trei la suta din PIB si nivelul de indatorare la 60 la suta din PIB - ar trebui sa fie mentinute in continuare. "Nici macar o virgula din Tratat nu este pusa sub semnul intrebarii", a afirmat Junker. Mai mult, ministrii au fost de acord, pe scara larga, ca asa-numita "latura preventiva" a Pactului ar trebui consolidata. Acest lucru inseamna ca tarile membre ale Uniunii Europene vor fi incurajate sa realizeze surplusuri bugetare, in perioadele de expansiune economica, pentru a putea evita deficitele excesive, in perioadele de scadere economica.
Franta, Germania si alte tari ale Uniunii par sa-si fi "moderat" solicitarile ca anumite tipuri de cheltuieli "de promovare a cresterii economice" sa fie excluse din calcularea deficitului.
"Am comunicat Germaniei si altor tari ca nu voi fi pregatit niciodata sa propun o asemenea masura", a afirmat Junker cu fermitate.
Chiar si sustinatorii ferventi ai Pactului par sa-si fi moderat pozitia. Karl-Heinz Grasser, ministrul austriac de Finante, care a criticat, in trecut, orice propunere de "indulcire" a normelor prevazute de Pactul de Stabilitate, a declarat ca discutiile au fost "foarte constructive" si ca s-a inregistrat "un real progres".
Cu toate acestea, mai sunt multe aspecte de lamurit. Propunerile de a acorda o mai mare importanta nivelului de indatorare al tarilor membre UE si mecanismul de sanctionare sunt doua aspecte care urmeaza a fi discutate pe viitor.
Un element "picant" al discutiilor de saptamana aceasta a fost interventia cancelarului german Gerhard Schroeder, prin articolul din Financial Times. Schroeder a fost "repezit" de Junker care a tinut sa sublinieze ca oficialul german nu este "la conducerea economiei europene".
Ministrii de Finante au sustinut recenta decizie a autoritatilor de la Bruxelles de a nu sanctiona Franta si Germania pentru deficitele excesive. Pe de alta parte, oficialii au fost de acord sa se lanseze procedurile disciplinare impotriva Greciei pentru deficitul sau de peste cinci procente. Autoritatile de la Bruxelles vor elabora, luna viitoare, mai multe recomandari in cazul Atenei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.