Procurorii Directiei de Investigatii a Infractiunilor de Crima Organizata din Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, au stabilit deja datele la care mai-marii afaceristi implicati in afacerea VGB-RAFO Onesti vor fi audiati. Ei urmeaza, confo
Procurorii Directiei de Investigatii a Infractiunilor de Crima Organizata din Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, au stabilit deja datele la care mai-marii afaceristi implicati in afacerea VGB-RAFO Onesti vor fi audiati. Ei urmeaza, conform citatiilor, sa se prezinte astfel: Ovidiu Tender si Alexandru Marian Iancu in cursul zilei de luni, Octavian Iancu in cursul zilei de marti, Eugen Iancu in data de 24 ianuarie si Corneliu Iacubov in data de 25 ianuarie. Dupa cum se stie, ei au calitatea de invinuiti si sunt cercetati pentru savarsirea mai multor infractiuni economice, printre care evaziune fiscala si complicitate la evaziune fiscala in dosarul 171/p/2003. Dosarul priveste tranzactiile nelegale realizate intre acestia prin firmele grupului VGB, relatiile dintre VGB si alte societati la care sunt actionari, si realtia acestora in ansamblu cu RAFO Onesti. Bunurile mobile si imobile ale invinuitilor, 19 la numar deocamdata, sunt puse de ieri, practic, sub sechestru asigurator, iar toti se afla in stare de consemn administrativ la frontiera, deci nu pot parasi tara.
Pe de alta parte, surpriza sosita ieri de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie priveste tangenta afacerilor ilegale la structura creata in afacerile petroliere prin triunghiul VGB-RAFO-CAROM a unui personaj deja celebru: Genica Boerica. Cu ocazia reaudierii acestuia de catre anchetatori, au iesit la iveala si aspecte referitoare la relatiile comerciale derulate intre societatile lui si societatea CAROM SA Onesti. Conform Ministerului Public, procurorii au stabilit ca in lunia iulie 2001, SC CAROM SA Onesti a organizat o licitatie in scopul vanzarii a 40 de vagoane cisterna. La licitatie s-au prezentant doua firme care se aflau sub controlul lui Genica Boerica. Una dintre acestea a fost reprezentanta la licitatie chiar de catre afacerist, iar cealalta de catre un angajat al lui. La unica strigare, conform intelegerii stabilite, firma reprezentata de angajatul lui Boerica s-a retras, iar vagoanele au fost adjudecate de catre firma reprezentata de mai-marele "inculpat". Dupa ce le-a adjudecat, Boerica s-a hotarat sa-si recupereze investitia prin mijloace mai putin ortodoxe. Astfel ca, in august 2001, Genica Boierica i-a ordonat unui "locotenent" al lui, Florentin Sargarodshchi, sa inregistreze o tranzactie fictiva pe una din firmele pe care acesta din urma le detinea. Tranzactia avea ca obiect vagoanele in valoare de 99 de miliarde lei.
In urma cercetarilor s-a stabilit ca cele 40 de vagoane nu au parasit niciodata incinta SC CAROM SA. Mai mult, societatea de la care "locotenentul" lui Boierica ar fi achizitionat vagoanele contra celor 99 de miliarde lei este o firma fantoma, adresa din acte a sediului nefigurand in nomenclatorul strazilor din comuna Voluntari. De asemnea, factura prin care au fost achizitionate vagoanele de catre firma lui Sargarodschi era datata iulie 2001, anterior achizitionarii initiale de la SC CAROM SA.
Printr-o adresa, SC ARPECHIM SA Pitesti (firma la care Boierica a sustinut ca s-ar afla vagoanele) a comunicat anchetatorilor ca nu a avut niciodata realatii comerciale cu firma acestuia, cu firma din Voluntari sau cu firma lui Sargarodschi.
Anchetatorii au stabilit ca "toate aceste manopere frauduloase au fost desfasurate in vederea insusirii de catre inculpatul Genica Boierica, in cursul lunii septembrie 2001, a sumei de 15.294.000.000 cu titlu de TVA rambursat, practic de doua ori pretul platit initial pentru achizitionarea vagoanelor. Din probele administrate s-a stabilit ca o parte a sumei obtinute in acest mod de catre Genica Boierica in luna septembrie 2001 a fost transferata in aceeasi luna la extern, catre destinatii cum ar fi Siria, Iordania, Hong-Kong, China etc". Procurorii nu au finalizat aceasta parte a anchetei intrucat trebuiesc evidentiate toate relatiile comerciale avute de Genica Boierica cu CS CAROM SA Onesti, conditiile in care acesta a castigat licitatia, identificarea organizatorilor licitatiei si functionarilor Directiei Gnerale a Finantelor Publice Dolj implicati in restituirea ilegala a TVA-ului.
Cat priveste CAROM, se stie ca in vara anului 2002, VGB a cumparat 30% din actiunile acestei societati. La randul ei, CAROM a achizitionat de la RAFO componente de instalatie necesare producerii benzinei care a fost valorificata, dupa aceea, prin VGB. De asemnea, se stie ca SC CAROM este datoare statului roman cu 8.000.000.000.000 de lei si a intrat alaturi de RAFO in salvatorul continut al Ordonantei aprobate cu retroactivitate de catre Guvernul Nastase pentru preluarea imenselor datorii la AVAS. La aceasta ora, aplicarea acestei ordonante a fost amanata de ministrului Finantelor, Ionut Popescu, cu 90 de zile.
RAFO Onesti are calitate de parte vatamata
Pentru a lamuri situatia pusa sub exploziv de liderul sindical al RAFO, si pentru a se intelege ce calitate are in dosar aceasta societate, Ministerul Public a comunicat ca "in cursul anchetei ce se desfasoara in dosarul in care sunt cercetate persoane care, direct sau prin firme interpuse, au prejudiciat bugetul de stat prin sustragerea de la plata taxelor legale aferente si au pagubit si alte firme, in vederea recuperarii prejudiciilor, au luat masuri asiguratorii asupra bunurilor mobile si imobile aflate in patrimoniul invinuitilor". In acest caz, societatea RAFO Onesti are calitatea de parte vatamata, iar sumele care ar rezulta din valorificarea bunurilor sechestrate urmeaza a intra in patrimoniul societatii pentru a acoperi astfel paguba. Conducerea Ministerului Public a dat asigurari angajatilor societatii RAFO SA Onesti ca "interesele prezentei cauze sunt de natura a proteja interesele societatii si ale salariatilor si nicidecum nu constituie o pagubire a firmei ce ar avea drept consecinta atragerea falimentului".
Tender se apara prin induceri in eroare
Pe de alta parte, Ovidiu Tender s-a disculpat, afirmand ca nu ar avea nici un amestec si a declarat ca "in contul creantei detinute la RAFO, jumatate din pachetul de actiuni al firmei din Onesti de Canion Servicos, societate aflata in proprietatea lui Corneliu Iacubov, care controla peste 90% din actiunile RAFO". Tender a spus ca nu detine actiuni la RAFO, Balkan Petroleum - proprietarul RAFO - sau la VGB, firma care controleaza Balkan Petroleum. Totusi, anchetatorii detin probe conform carora Tender a platit actiunile pentru Balkan Petroleum prin firma sa, SC TENDER.
ZIUA a aratat toata "harta" relatiilor comerciale ilegale care s-au realizat prin grupul de firme VGB, cu implicarea unor personaje celebre, in jurul RAFO Onesti. Ancheta vizeaza stabilirea acestor relatiilor comerciale ale RAFO cu grupul de firme VGB si Dany Group, modalitatile de plata, precum si cazurile de restituire a unor sume cuprinse intre trei miliarde si 88 de miliarde de lei de la VGB Oil catre persoane fizice cu motivatia "restituire creditare firma".
Cercetarile vor mai urmari modalitatile in care acciza evidentiata si taxa de drum rezultata in urma procesarii nu au fost virate bugetului de stat, prejudiciul momentan stabilit fiind de aproximativ trei mii de miliarde de lei. De asemenea, se va urmari evidentierea in actele contabile ale firmelor care au achizitionat combustibil de la RAFO si CAROM a operatiunilor comerciale efectuate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.