Peste 1.500 de persoane si-ar fi pierdut viata in seismul si tsunamiul produs vineri in Japonia, iar cel putin 2.500 de persoane au fost date disparute, relateaza postul de televiziune NHK.

UPDATE:

Armata japoneza a anuntat ca a localizat intre 300 si 400 de trupuri neinsufletite in portul Rikuzentakata din nord-estul tarii, inundat vineri de un tsunami de proportii, a anuntat televiziunea publica NHK.

Printre victime se numara si alte peste 200 de persoane ale caror trupuri neinsufletite au fost gasite vineri pe plaja din Sendai, in nord-estul Japoniei, dupa trecerea unui val seismic de peste 10 metri, scrie MEDIAFAX.

Valurile au avariat circa 1.200 de locuinte in zona Sendai, aflata in apropierea epicentrului seismului cu magnitudinea 8,9 produs vineri.

Politia japoneza a anuntat ca 784 de persoane sunt date disparute, iar 1.128 au fost ranite.

"Este cel mai grav cutremur inregistrat dupa perioada Meiji (1868 - 1912)", a declarat un purtator de cuvant al guvernului nipon.

Bilanturile anuntate de autoritati sunt provizorii, deoarece politia intampina dificultati in privinta obtinerii informatiilor din intreaga tara.

Cutremurul de vineri a fost urmat de numeroase replici, multe cu magnitudini peste 6, care au provocat alunecari de teren si avalanse.

Agentia nationala pentru incendii si dezastre a anuntat ca peste 3.400 de cladiri au fost distruse total sau partial, iar in zona afectata de cutremur mai mult de 5,5 milioane de locuinte nu sunt alimentate cu energie electrica, iar alte 600.000 nu dispun de alimentare cu apa.

  • Alte peste 100.000 de persoane au fost evacuate numai in prefectura Fukushima, 45.000 dintre acestea fiind locuitori din zona centralelor nucleare de la Fukushima, dupa o scurgere de cesiu radioactiv a fost detectata, sambata, la centrala nucleara Fukushima 1, situata la 250 de kilometri nord de Tokyo. [Scurgeri radioactive si risc de fuziune nucleara la o centrala japoneza]

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.