In Europa, criza trage Spania in jos care trage dupa sine si Portugalia. In Danemarca, mai vulnerabila decat celelalte tari scandinave, companiile sufera de regresie economica si de marje mai stranse.

Desi BRIC (Brazilia, Rusia, India si China) inca rezista bine crizei, exista un risc in crestere al creditarii in tarile baltice, in Africa de Sud si in Vietnam, toate trei cu handicapul unor balante externe de nesuportat si a unei incetiniri economice, arata un studiu realizat de Coface.

Criza creditarii se adanceste in Europa…

In Spania, scaderea activitatii in industria constructiilor, pana acum principalul motor al dezvoltarii, impiedica atat consumul cat si investitiile. Comportamentul de plata al companiilor este in mod clar in declin. Coface a observat o crestere de 66% in incidentele de plata din ianuarie 2008 in aceasta tara, din care jumatate s-au petrecut in acest sector. Dupa plasarea rating-ului tarii sub supravegere negativa in Septembrie 2007, Coface a redus rating-ul Spaniei la A2.

Portugalia a fost afectata in schimb, printr-un efect de domino (30% din exporturile din aceasta tara sunt destinate vecinei sale). Platile restante s-au dublat de la inceputul anului. Prin urmare, Coface i-a plasat rating-ul A2 sub a supraveghere negativa.

In final, Danemarca este mai vulnerabila decat celelalte tari scandinave din cauza unui sector fragil al constructiilor si nivelelor inalte de datorii domestice. Din cauza unei deteriorari semnificative a situatiei economice, numarul falimentelor a crescut in mod categoric (+25% de la inceputul anului). Prin urmare, Coface plaseaza rating-ul A1 al acestei tari sub urmarire negativa.

…si se raspandeste in tarile fragile in dezvoltare

Incetinirea activitatii, o rata mai mare a inflatiei si volatilitatea monedei rand cauzeaza probleme pentru companiile din Africa de Sud. Prin urmare, Coface plaseaza rating-ul A3 al acestei tari sub supraveghere negativa.

Atat in Vietnam, cat si in doua tari baltice (Estonia si Letonia), supraincalzirea economiilor este evidenta. Anii de crestere puternica au adancit dezechilibrele externe si au stimulat inflatia. Mai mult, gospodariile si afacerile poarta o datorie considerabila in valuta. Vietnam (rating B plasat sub supravegere negativa) se confrunta cu o criza importanta de schimb valutar. In Letonia si Estonia (ale caror rating-uri au scazut la A4 si respectiv la A3), o cadere brutala pentru activitatile de afaceri este acum in curs.

BRIC au evitat pana acum criza. Cererea domestica viguroasa si absenta oricarui dezechilibru major sprijina nivelele lor de performanta.

“Riscurile de creditare sunt in crestere in tarile vulnerabile in dezvoltare”, explica Yves Zlotowski, Economist sef al Coface. “Companiile din Africa de Sud, Vietnam si Tarile Baltice sufera de o franare brutala a dezechilibrelor excesive (ample deficite de valuta, economii incinse si inflatie accelerata), care nu mai sunt sustenabile in climatul actual al afacerilor”.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.