AVANTAJE - Fulgii care ,int,aresc sistemul imunitar
O portie de cereale integrale este cel mai sanatos mic dejun. Un mic dejun care ne ofera energia necesara pentru restul zilei, dar si o doza buna de calciu, fier, potasiu si vitaminele B si E.

Cerealele integrale se afla la baza piramidei alimentare, fiind recomandate de nutritionisti tuturor categoriilor de varsta. Fulgii de cereale intaresc sistemul imunitar, previn lipsa de calciu si anemia feripriva, previn bolile cardiovasculare si obezitatea. Insa pentru a ne bucura de toate acestea trebuie sa alegem cerealele integrale, acelea care nu contin aditivi alimentari, coloranti, conservanti, ciocolata sau zahar.

CARBOHIDRATI. Zaharul universal folosit de celulele corpului uman este glucoza, creierul nostru se hraneste cu glucoza, care intr-o dieta echilibrata ar trebui sa provina in buna parte din carbohidratii din cereale. Aceasta deoarece 100 g fulgi de ovaz ne furnizeaza 66 g carbohidrati, fulgii de grau - 64 g, iar fulgii de porumb - 26 g.

Citeste si:

Diabeticii se pot bucura de un mic dejun cu cereale numai cu recomandarea medicului, dat fiind ca acestea sunt bogate in carbohidrati. De asemenea, in functie de specie, cerealele au un continut mai mare sau mai mic de proteine si de grasimi. Fulgii de ovaz contin 11 g proteine/100 g si 9 g grasimi, iar graul - 13 g proteine si doar 2 g grasimi/100 g.

Cerealele integrale au marele avantaj ca dau senzatia de satietate rapid, fiind recomandate si in dietele de slabit. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne atrage totusi atentia sa nu facem excese nici in cazul cerealelor, pentru ca riscam sa cadem dintr-o extrema in alta. Daca facem excese, cerealele pot fi o amenintare pentru silueta, deoarece sunt destul de bogate in calorii. Astfel, 100 g fulgi de ovaz contin 375 de calorii, fulgii de grau - 310 calorii, iar cei de porumb - 150.

VITAMINE. Cerealele integrale sunt cea mai cunoscuta sursa de vitamine din grupul B. Aceste vitamine se pierd insa daca se inlatura coaja cerealelor si in procesul macinisului, atunci cand sunt indepartate taratele. Vitaminele din grupul B au un rol deosebit in prelucrarea de catre organism a glucidelor, in buna functionare a sistemului nervos si in stimularea imunitatii. In afara de B-uri, in cerealele integrale se gaseste vitamina E, un antioxidant cu rol in prevenirea imbatranirii precoce, dar si saruri minerale valoroase: calciu, fosfor, magneziu, potasiu, seleniu, zinc.