Procurorii Parchetului General au deschis un dosar penal in care cerceteaza modul in care Freedom House a castigat selectia de oferte pentru realizarea auditului privind Strategia Nationala Anticoruptie in timpul ministeriatului Monicai Macovei. In
Procurorii Parchetului General au deschis un dosar penal in care cerceteaza modul in care Freedom House a castigat selectia de oferte pentru realizarea auditului privind Strategia Nationala Anticoruptie in timpul ministeriatului Monicai Macovei. In acest dosar ar trebui cerut aviz presedintelui Romåniei pentru cercetarea fostului ministru al justitiei Monica Macovei, in timpul careia s-a incheiat contractul cu Freedom House.

Pe 29 noiembrie, Ministerul Justitiei a fost instiintat oficial de procurorii Parchetului General ca, in baza sesizarii formulate la inceputul lunii octombrie, au fost demarate cercetarile, formandu-se un dosar penal. De atunci si pana acum, procurorii nu au facut mare lucru in aceasta cauza. Pentru inceperea urmaririi penale, daca se constata ca fostul ministru Monica Macovei este direct implicat in poveste, procurorii trebuie sa ceara avizul presedintelui Romaniei.

Fals intelectual
Ministerul Justitiei anunta, la inceputul lunii octombrie, ca au fost finalizate verificarile Corpului de control in legatura cu modul in care Freedom House a castigat selectia de oferte pentru realizarea auditului. „Ca urmare a controlului, s-au constatat indicii ca reprezentanti ai Ministerului Justitiei, impreuna cu reprezentanti ai Freedom House Romania, au incercat, prin emitere de inscrisuri, sa creeze o aparenta de legalitate in procedura de achizitie a serviciilor de audit care a stat la baza emiterii HG nr. 231/2005 privind aprobarea Strategiei Nationale Anticoruptie pe perioada 2005-2007 si a planului de actiune pentru implementarea Strategiei Nationale Anticoruptie pe perioada 2005-2007. Fapta acestora poate intruni elemente constitutive ale infractiunii prevazute si pedepsite de articolul 289 din Codul penal - fals intelectual“, se precizeaza in comunicatul MJ.

Mai mult, potrivit aceluiasi document, in cadrul interpelarilor formulate in Camera Deputatilor, in perioada 2005-2006, pe subiectul achizitiei serviciilor de audit, Ministerul Justitiei a prezentat date inexacte cu privire la procedura de selectare a Freedom House si la componenta echipei care a realizat auditul.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.