Suferinzii evita tratamentele traditionale din cauza efectelor secundare. Mai nou, oamenii de stiinta ataca durerea genetic.

Multi pacienti sufera de dureri cronice care nu raspund la tratament. Cercetatorii americani lucreaza insa la o terapie genetica pentru acestia, anunta BBC News. Pina acum, ei au testat metoda pe cobai, pe care i-a injectat cu o gena care declanseaza endorfina (analgezicul natural al corpului). Timp de trei luni, acestia au scapat de durere, iar terapia nu le-a afectat restul sistemului nervos.

66% din tratamentele impotriva durerii, pentru pacientii bolnavi de cancer, nu functioneaza, arata studiile citate de BBC News. Desi acestia vor fi printre primii beneficiari ai noii descoperiri, o cercetare europeana recenta spune ca 20% dintre adulti sufera de dureri cronice pentru care nu au gasit inca un tratament satisfacator. Numai durerea de spate, in Marea Britanie, este o „afacere" de miliarde de euro. „De cele mai multe ori, pacientii nu apeleaza la tratamentele actuale impotriva durerii din cauza efectelor secundare ale acestora: somnolenta, halucinatii", explica Andreas Beutler, membru al echipei care a condus studiul de la Scoala de Medicina Mount Sinai de la New York. El a adaugat ca din cauza acestor circumstante suferinzii prefera durerea o data cu luciditatea. (A. B.)