CE BEM, CE MANCAM
Cerealele sub forma de stelute cu gust de scotisoara Brumi au in compozitie, dupa cum scrie pe eticheta: "cereale 57,3 % (faina de grau si porumb), zahar, grasime vegetala, glucoza, fructoza, scortisoara (1,4%), miere, sare

CE BEM, CE MANCAM
Cerealele sub forma de stelute cu gust de scotisoara Brumi au in compozitie, dupa cum scrie pe eticheta: "cereale 57,3 % (faina de grau si porumb), zahar, grasime vegetala, glucoza, fructoza, scortisoara (1,4%), miere, sare, emulgatori: lecitina E 322 si mono si digliceride ale acizilor grasi E 471, coloranti: betacaroten E 160a si E 150c caramel amoniacal, arome, antioxidant: extract bogat in tocoferol E 306, vitamine (vitamina C, niacina, acid pantotenic, vitamina B6, riboflavina E101i, tianina, acid folic, vitamina B12), carbonat de calciu E 170, fier. Acest produs poate contine urme de alune sau lapte." Valorile nutritionale pentru 100 de grame de produs sunt: "valoarea energetica 1735 kj(411 kcal), proeteine 6,7g, glucide 77,1 g, lipide 8,4 g."

ANALIZA. Specialistul nostru, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, descrie produsul analizat: "Face parte din categoria cerealelor de mic-dejun cu un profil nutritional dezechilibrat. Are un exces de glucide cu index glicemic ridicat (zahar, glucoza, fructoza, miere) si glucide cu absorbtie lenta din faina de grau si faina de porumb." Aceasta compozitie imprima produsului o incarcatura glicemica ridicata si o densitate energetica foarte mare 411 kcal/100 grame. Amandoua caracteristicile au efecte nefavorabile asupra sanatatii determinand o productie mare de insulina si variatii mari ale glicemiei. In contextul unei vieti sedentare, consumul unor astfel de produse duce la acumularea de tesut adipos care mai tarziu se va traduce prin supraponderalitate si obezitate cu intregul lor cortegiu de manifestari patologice (diabet de tip II, boli cardiovasculare, cancere). Produsul contine colorantul betacaroten care in exces creste riscul de cancer la marii fumatori si la persoanele care traiesc intr-un mediu poluat. Cerealele contin o sursa de gluten si de asemenea, pot contine urme de alune sau lapte.

CONCLUZII. Produsul nu este indicat copiilor sedentari, supraponderalilor si obezilor, celor cu rezistenta la insulina, persoanelor cu afectiuni cardiovasculare, celor cu maladii hepatice. Produsul este interzis celiachicilor, din cauza continutului de gluten.
Cei cu alergii la alune si intoleranta la lactoza vor testa produsul in prealabil. Diabeticii il vor consuma numai cu avizul medicului curant.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.