Indicii principalelor burse internationale au continuat si ieri trendul descrescator, dupa ce luni, pietele europene si cele asiatice s-au prabusit sub influenta zvonurilor privind declansarea iminenta a unei recesiuni economice in Statele Unite,
Indicii principalelor burse internationale au continuat si ieri trendul descrescator, dupa ce luni, pietele europene si cele asiatice s-au prabusit sub influenta zvonurilor privind declansarea iminenta a unei recesiuni economice in Statele Unite, care ar putea fi "contagioasa" si pentru restul economiilor lumii.
Gaz pe "focul" financiar a turnat si celebrul speculator George Soros care, intr-un interviu acordat unui ziar austriac si citat de Reuters, a afirmat ca lumea se confrunta cu cea mai serioasa criza financiara de dupa cel de-al doilea razboi mondial. "Valurile" produse de criza creditelor imobiliare din SUA incep sa loveasca si economia romaneasca, Bursa de la Bucuresti continuand si ieri sa scada abrupt, chiar daca nu catastrofal, iar leul atingand un nou "varf" negativ care il apropie de pragul psihologic al unui curs de 4 lei/euro. Ramane de vazut daca eforturile bancilor centrale vor putea stopa "incendiul" bursier, raspunsul pietelor mondiale la reducerea dobanzii anuntata ieri de Rezerva Federala a SUA urmand sa ofere indicatii mai clare asupra distantei care separa lumea de recesiunea economica.
Panica pe bursele mondiale
Principalii indici bursieri asiatici au inregistrat, ieri, un declin de pana la 8%, alimentat de temerile legate de declansarea unei recesiuni in Statele Unite, precum si de evolutia descendenta consemnata luni de pietele de capital din SUA si Europa, transmite Reuters. Indicele Nikkei al bursei din Tokyo a incheiat tranzactiile in scadere cu 5,7%, la cel mai redus nivel din ultimele 28 de luni si cel mai grav declin zilnic atins dupa atentatele din Statele Unite de la 11 septembrie 2001. Indicele s-a depreciat in aceasta saptamana cu 9%, ca urmare a temerilor legate de efectul negativ al crizei de pe piata creditelor asupra sectorului financiar international. Principalul indice bursier din Hong Kong, Hang Seng, a coborat cu 8,6%, in timp ce indicele actiunilor companiilor inregistrate in China a pierdut 12%. Indicele Hang Seng s-a redus cu 30% de la un maxim atins la sfarsitul lui octombrie 2007 si cu 19% de la inceputul anului. Indicele bursei din Shanghai a incheiat tranzactiile in scadere cu 8%. Bursele americane au inceput sedinta de ieri in scadere, principalii indici bursieri coborand cu peste 3% - indicele Dow Jones a inregistrat o scadere de 3,65%, Standard & Poor's 500 - 3,78% si Nasdaq - 4,40%. Evolutia bursiera negativa a fortat Rezerva Federala a Statelor Unite (Fed) sa reduca, in cursul zilei de ieri, dobanda de referinta cu 0,75 puncte procentuale, la 3,5%, cel mai redus nivel atins dupa septembrie 2005. Masura este menita sa sprijine economia, reactia pietelor financiare la acest anunt urmand sa arate cat de aproape se gasesc Statele Unite de o recesiune economica.
Europa isi face curaj
Actiunile celor mai importante companii europene au recuperat o mare parte din pierderi, dupa un declin de peste 4% inregistrat la inceputul tranzactiilor, determinat de temerile investitorilor privind declansarea unei recesiuni in Statele Unite. Indicele FTSEurofirst 300, care include titlurile celor mai mari companii din Europa, era cotat in scadere cu 0,5%, la 1273,63 puncte, dupa un declin de peste 4%, la un minim de 1223,36 puncte, cel mai redus nivel atins dupa noiembrie 2005. Indicele FTSEurofirst 300 a coborat, luni, cu aproape 6%, inregistrand cea mai mare scadere zilnica de dupa atentatele de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite. FTSE 100, indicele actiunilor celor mai mari companii inscrise la bursa londoneza, a urcat cu 0,4%, in urma redresarii cotatiilor, inclusiv ale unor titluri bancare. Pe alte burse europene, indicele german DAX a coborat cu 2%, iar indicele CAC 40 al bursei din Paris a scazut cu 0,2%. Investitorii vor urmari cu atentie evolutia actiunilor americane, in conditiile in care piata de pe Wall Street a fost inchisa, luni, pentru o sarbatoare nationala.
BVB in genunchi, leul la pamant
Nici indicii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) nu se simt prea bine, de altfel leul avand aceeasi soarta. BVB a reusit sa recupereze o parte din scaderea abrupta de la inceputul zilei, cand indicele general al pietei coborase pana la 6%, si a inchis sedinta cu 4,23% mai jos fata de cotatiile medii de luni, declin apropiat de cel inregistrat in ziua anterioara. Scaderea cotatiilor a fost insotita de o lichiditate in crestere cu 18%, la 18,8 milioane euro, intr-o piata unde ordinele de vanzare au fost dominante. Indicele BET, care analizeaza evolutia cotatiilor celor mai lichizi zece emitenti, a inceput ziua in scadere cu 7,61%, dar a revenit si a inchis in coborare cu 4,75%. Cele cinci societati de investitii financiare (SIF) au avut cea mai mica corectie, actiunile valorand in medie cu 2,45% la finalul sedintei, dupa ce in prima parte a zilei scaderea a ajuns pana la 8,3%. Cursul de referinta a urcat, ieri, la 3,7619 lei/euro, un nou nivel maxim pentru ultimii trei ani, o cotatie mai ridicata, de 3,7723 lei/euro, fiind inregistrata la 28 ianuarie 2005. Comparativ cu ziua de luni, cursul de referinta a urcat cu 4,17 bani. Florin BARBUTA()
Tariceanu nu crede ca economia e afectata de politica interna
Economia romaneasca poate fi afectata de diferite crize externe, precum cea inregistrata in Statele Unite, dar nu si de situatia politica interna, care nu a reprezentat pana in prezent un factor de descurajare a investitorilor straini, a declarat, ieri la Praga, premierul Calin Popescu Tariceanu, informeaza Mediafax.
El a aratat ca economia si bursa din Romania sunt "sensibile" la diferite crize inregistrate pe piete straine, dar nu si la problemele politicii interne. "Economia mondiala este afectata in masura diferita, dar probabil fara exceptie, de criza creditelor imobiliare din Statele Unite. Romania nu este o tara izolata, ci face parte din economia globala, astfel incat anumite efecte nu pot sa nu se faca simtite. Ca intotdeauna, elementul cel mai vulnerabil este Bursa, care a si reactionat. Bursa isi va reveni cand aceasta criza la nivel mondial va fi depasita", a mai spus Tariceanu. El si-a argumentat opinia aratand ca s-a intalnit, saptamana trecuta, cu reprezentantii companiei CEZ, care l-au asigurat ca isi vor extinde investitiile in Romania. "Investitorii straini indica cel mai clar daca o tara mai este sau nu atractiva. Nu am sesizat ca ar exista vreo ingrijorare din partea acestora legata de perspectiva investitiilor in Romania", a mai spus Tariceanu. (F.B.)
Isarescu spera in redresarea leului
Moneda nationala va reusi sa se stabilizeze si chiar sa revina, dupa deprecierea mai accentuata din ultimele doua luni, care a fost determinata atat de iesiri de capitaluri volatile, dar, mai ales, de cheltuielile bugetare foarte mari, a declarat, ieri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"Privind ceea ce se intampa pe piata valutara, cred ca leul are forta de redresare si, de la un anumit moment, el va reveni. E evident ca leul a fost afectat, nu i-a priit, a avut de suferit de pe urma agitatiilor de pe pietele internationale. Dar influenta pietelor internationale nu ar fi fost atat de mare daca nu ar fi existat si slabiciunea noastra. Cred ca au loc si iesiri de capitaluri volatile, reflectate mai ales de ceea ce se intampla pe piata de capital de la Bucuresti. Avem insa si o particularitate, un fond de slabiciune special, un obicei pacatos la nivelul economiei romanesti, care face ca in ultimele 2 luni ale anului sa se concentreze cea mai mare parte a cheltuielilor. Ministrul Finantelor a aratat ca la nivelul autoritatilor locale s-a cheltuit peste 1% din PIB. Astfel de cheltuieli facute in numai 10 zile au foarte mare impact asupra cursului valutar", a spus Isarescu, prezent la evenimentul de lansare a proiectului de revizuire a Strategiei de Dezvoltare Durabila. El a afirmat ca fara aceste sume introduse in piata la finele anului leul nu s-ar fi depreciat atat de puternic. Pe de alta parte, Isarescu a explicat ca si mediul privat a avut un aport semnificativ prin consumul de la finele anului, numerarul in circulatie din decembrie majorandu-se cu circa 30%. "Leul nu poate sa fie atat de nesimtit incat sa reziste la o asemenea avalansa de cheltuieli, la o asemenea viitura de cheltuieli publice si private facute in foarte scurt timp. De aceea, reiterez un apel al BNR pentru o mai mare echilibrare a cheltuielilor bugetare in executie pe parcursul unui an si pentru o oarecare cumpatare. Orice exces are efecte si, cel putin partial, se vad si in valoarea leului", a mai spus seful bancii centrale.
"BNR intervine pe piata aproape zilnic si tot nu reuseste sa atraga toata lichiditatea intrata in piata la finele anului trecut. Probabil ca vom interveni si de doua ori pe zi", a spus Isarescu. "Chiar daca suntem ingrijorati, actionam cu calmitate. Nu cu bocete sau cantand prohodul leului vom rezolva situatia", a mai spus guvernatorul BNR, facand referire la declaratiile pesimiste ale unor analisti economici. (L.M.)
Ingrijorare la UE
Ministrii de Finante din Uniunea Europeana (UE) si-au exprimat, ieri, ingrijorarea cu privire la situatia de pe pietele internationale de capital, afectate de temerile legate de problemele economice din Statele Unite, dar o parte dintre ei au incercat sa minimalizeze impactul asupra Europei, transmite Mediafax. Jean-Claude Juncker, presedintele Eurogroup, organizatie care reuneste ministrii de Finante din zona euro, a declarat ca vanzarile masive de actiuni la bursele internationale sunt in parte irationale, in timp ce ministrul spaniol al Economiei, Pedro Solbes, a spus ca toata lumea este ingrijorata de evolutia pietelor. "Daca pietele financiare actioneaza irational si sunt conduse de un comportament de turma, iar investitorii urmaresc doar plasamente pe termen scurt,
nu exista nici un motiv ca ministrii de Finante sa procedeze la fel", a declarat Juncker. (F.B.)
Piata romaneasca de capital, riscanta
Piata de capital din Romania este considerata de investitori mai riscanta decat alte piete externe intrucat este "mica si tanara", a declarat, ieri, Henning Esskuchen, seful directiei Analiza pietei de capital din banca austriaca Erste, actionarul majoritar al BCR, informeaza Mediafax. "Actiunile blue chips (n.r. - privite de investitori mai putin riscante) ocupa jumatate din capitalizarea bursiera, ceea ce demonstreaza dimensiunea redusa a pietei de capital din Romania. Cu toate acestea, bursa de la Bucuresti are un potential de dezvoltare promitator, dat de lichiditatea in crestere si de pretul atractiv al titlurilor", a afirmat Esskuchen. Potrivit BCR, in contextul unui mediu international negativ si al unei anxietati crescute in ceea ce priveste dinamica economiilor emergente, in special pentru tarile cu valori ridicate ale deficitului de cont curent, piata locala de capital era deja una dintre cele mai scumpe din regiune. (F.B.)
BCR estimeaza o inflatie de 5,4%
Banca Comerciala Romana (BCR) estimeaza ca inflatia anuala va ajunge, la sfarsitul anului 2008, la 5,4%, peste tinta bancii centrale, deficitul de cont curent se va plasa la 15%, iar Produsul Intern Brut (PIB) va avansa cu 6,1%, potrivit economistului sef al bancii, Lucian Anghel, informeaza Mediafax. "In primul semestru este posibil ca inflatia anualizata sa urce peste 7%, insa in a doua parte a anului ne asteptam la un proces de dezinflatie, care sa conduca la o inflatie anualizata de 5,4% la finele anului 2008", a afirmat Anghel. El a adaugat ca estimarea privind evolutia preturilor in al doilea semestru se bazeaza pe un an agricol normal, neafectat de seceta. Cresterea economica anticipata de BCR ia in calcul majorarea productivitatii muncii, care va conduce in acelasi timp la o mai buna sustenabilitate a exporturilor. Avansul PIB-ului din Romania, in 2008, de 6,1%, va fi de trei ori mai mare decat cresterea medie din zona euro si va confirma faptul ca procesul de convergenta reala a Romaniei nu a devenit regresiv, a spus Anghel. (F.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.