CE BEM, CE MANCAM
Aromele folosite sunt create in laborator
Pentru a manca linistit acest produs trebuie sa nu cititi eticheta. In felul acesta veti ramane cu impresia ca aveti in fata un aliment, si nu un amestec de zahar cu substante chimice.

Rahatul simplu Romana este un amestec de zaharuri si coloranti sintetici, peste care s-au pus cateva picaturi de acidifiant si arome. Astfel, daca veti gusta dintr-o bucata de rahat colorata cu tartrazina, colorant galben, va puteti imagina ca aroma folosita este cea de banana sau lamaie. Ingredientele inscrise pe eticheta sunt: "zahar, sirop de glucoza, amidon, acidifiant - acid citric E 330, arome fructe identic naturale (n.r. - artificiale), coloranti alimentari (Tartrazina E 102, Ponceau 4R E 124a, Albastru brilliant E 133)".

ANALIZA. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, descrie alimentul analizat: "produs zaharos traditional, imbogatit cu aditivi alimentari periculosi pentru sanatate". Rahatul are un exces de zaharuri, care de fapt reprezinta unicul macronutrient existent in produs alaturi de E-uri, ceea ce face ca produsul pe langa incarcatura glicemica foarte ridicata sa agreseze si mai mult pancreasul. De asemenea, specialistul nostru atrage atentia ca din cauza acestei compozitii sunt afectate si alte organe vitale, de vina fiind mai ales colorantii chimici de sinteza azoici. Acestia pot forma aductii de AND, generand stari precanceroase. Desi produsul nu are o eticheta nutritionala, din ingredientele pe care acest produs le are rezulta o densitate energetica foarte ridicata, aproximativ 400 kcal/100 g de produs.

Citeste si:

Unul dintre cele mai periculoase E-uri folosite in acest produs este tartrazina. Poate provoca alergii persoanelor care reactioneaza alergic la aspirina sau la cele astmatice. De asemenea, determina aparitia sindromului de hiperactivitate (ADHD) si creste incidenta aparitiei unor tumori tiroidiene.

CONCLUZII. Produsul nu este indicat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, persoanelor care sufera de cancere, suferinzilor de afectiuni cardiovasculare, dermatologice, celor cu alergii, astmaticilor, persoanelor cu afectiuni hepatice, renale. Este interzis bolnavilor de diabet.