De ce ar trebui ridicate masinile parcate aiurea.

E greu de stabilit cine a incurcat mai mult Bucurestiul in ultima saptamina: troienele de zapada sau nametii de nesimtire. Zapada a ocupat marginile soselelor. Suparator, dar civilizat
De ce ar trebui ridicate masinile parcate aiurea.

E greu de stabilit cine a incurcat mai mult Bucurestiul in ultima saptamina: troienele de zapada sau nametii de nesimtire. Zapada a ocupat marginile soselelor. Suparator, dar civilizat in limita celui mai bun compromis posibil. Masinile insa au inceput sa ocupe mijlocul soselelor. Cite una, pe ici, pe colo, dar suficient cit sa stranguleze traficul si sa serveasca drept model. Si chiar ca justificare.

Daca ii intrebi, iti vor spune probabil ca au facut-o pentru ca nu mai au unde, pentru ca nu-stiu-cine nu si-a facut treaba sau pentru ca si altii au facut-o inaintea lor. Lucruri perfect adevarate si perfect irelevante. Pentru ca notiunea de civilizatie nu se aplica doar in conditii de normalitate. Dimpotriva, adevarata dovada a bunului-simt dintr-o comunitate apare in situatii de criza.

Din acest peisaj lipseste un element: flota de utilaje de deszapezire morala, cu platforma sau cirlig. De bun-simt, eficient si nebirocratic este ca atunci cind apare un obstacol pe drumul public el sa fie indepartat cit mai rapid posibil. Lucru care nu se intimpla: o astfel de initiativa este tergiversata de aproape un an.

Politic, este o decizie cumplit de riscanta pentru un primar. Este suparatoare pentru cei mai multi soferi si atrage ura de moarte din partea smecherilor cu justificari. Utilitatea conteaza mai putin cind exista temeri ca aceasta ar putea sa treaca aproape neobservata. Mai presus de toate acestea, decizia de ridicare a masinilor parcate aiurea ar putea sa ingroape un primar care doar asta a facut.

Pretentiile difera, evident, de la un alegator la altul. O extrema o reprezinta cei care pretind ca, daca si-au luat masina, municipalitatea sa le dea parcare gratis. Desi parcarea respectiva ar costa poate mai mult decit masina. Parcarea nu este serviciu universal si este scumpa, la fel ca benzina, asigurarea sau taxele aferente. Despre acestea nimeni nu se plinge ca nu le poate plati.

La cealalta extrema sint chiar edilii, mai exact aceia care n-au facut absolut nimic in orasul sau in sectorul lor. Pentru acestia din urma, care in mod justificat se tem cel mai mult sa ia o decizie transanta, am o recomandare in mod special: faceti-o! Oricum nu va mai voteaza nimeni, macar atit sa lasati in urma!


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.