Furtul de portofele cere dexteritate. Furtul tuturor portofelelor cere dexteritate si un aparat de stat.

In mod logic si functional, expansiunea oligarhiei sau, altfel spus, transformarea Romaniei in patinoar infractional capitonat a pus, neintirziat, problema controlului strict asupra Justitiei.

Din acest punct de vedere, istoria coruptiei de stat in Romania e egala cu istoria patimilor corpului judecatoresc. Ministrul Justitiei trebuie sa fie prefectul oligarhiei sau oligarhia nu va fi deloc. Sau, in orice caz, se va plinge de fierbinteala portofelelor. Cita vreme aceasta chestiune a putut fi reglata de PSD, din mers, prin numirea unui om de casa, problema s-a rezolvat tacit si n-a avut relief. Aparitia refuznicilor militanti Basescu-Macovei-Morar-Kovesi a schimbat datele problemei. Indepartarea Monicai Macovei a devenit o urgenta de sistem. Si sistemul a lucrat, pentru prima oara, la vedere, pe toata intinderea sa istorica: liberalii de vag blazon bratienist si profit petro-penal au facut jonctiunea cu drojdia prospera a PSD si a satelitilor PSD. Ministerul Justitiei a devenit, iar, un trofeu interclanuri. Asa am ajuns de la Tudor Chiuariu la Norica Nicolai, mai bine zis de la Fenechiu la Patriciu, sau, pentru mai multa acuratete logistica, din lac in put.

Pina la un punct, drama mistificarii justitiei aduce, dupa un vechi obicei politic local, a comedie. Astfel, Norica Nicolai, veche militanta anti-ancheta, anti-DNA si pro-amnistiere a activului PCR, nu pare un candidat de neinlocuit. Primul-ministru nu se va duce sa o negocieze la Cotroceni, dar asta nu inseamna ca nu are variante de joc. El ar putea propune cadidatura alternativa a nepoatei dnei Nicolai, o tinara cu ceva experienta parlamentara. Sau candidatura dnului Remes. In fond, primul-ministru i-a reprosat presedintelui ca nu tine seama de competenta. Nici nepoata, nici Remes n-au fost criticati sau demisi pentru incompetenta. Desi in cazul lui Remes, corifeu al generatiei de ministri fenomenali generate de PNL, pluteste banuiala de luare incompetenta de spaga.

Comedia aparenta a acestei candidaturi e egalata doar de logica subterana a scrisorii in care primul-ministru propune public rationamentul Ądaca Basescu a gresit, si eu sint obligat sa gresesc". Dar amuzamentul ingheata, surclasat de faptele ultime ale asaltului asupra Justitiei. Nicolai e indispensabila, pentru ca prezenta ei in Cabinetul primului-ministru nu il va mai obliga pe Patriciu sa se deplaseze, fizic, la sediul Guvernului, ca pe vremea incapatinatei Macovei. Cine nu intelege asprimea acestei farse nemiloase n-are decit sa priveasca spre CSM. Abia iesise Basescu din sala si turma inteleptilor magistrati a votat figura de gospodina satanico-stanoica a Lidiei Barbulescu.

Planul e neverosimil de simplu. Un calcul bestial care tinteste spre deprimarea completa a electoratului. Razboiul cu Basescu va fi multiplicat si intetit, caci numai asa poate fi multiplicata si intetita depresia electoratului. Un corp de alegatori ruinat de negura nevrotica va vota imprastiat un Parlament spart. Sistemul nu cere mai mult.