Un pacient din Mehedinti a murit dupa ce Salvarea a simulat ca se duce la caz.Raed Arafat ameninta ca va impune disciplinamilitara la Ambulanta Ancheta demarata la Ambulanta Baia de Arama, dupa decesul unui pacient, saptamina trecuta, la care se presupusese ca salvarea nu a ajuns din cauza zapezii, s-a finalizat cu decizia de desfacere a contractelor de munca ale celor doi angajati, care in realitate nici nu iesisera din curtea unitatii. „Echipajul a mimat plecarea la caz. A mers zece metri, apoi s-a intors, a mai mers cinci metri. De fapt, au asteptat sa vina schimbul. Echipajul care a venit i-a gasit linga salvare. La ora 7.30 a sosit o Dacie, dar pacientul era mort. Adica o Dacie a putut infrunta zapada, ambulanta, nu", a povestit Raed Arafat, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, responsabil cu medicina de urgenta. De asemenea, dosarul va fi trimis la Parchet si la fel se va intimpla in toate cazurile in care neglijenta duce la moartea pacientului, a anuntat Arafat. „Neglijenta a fost numarul unu pentru aparitia incidentelor de la Baia de Arama, Buzau si Mures. Daca ar fi fost respectate ordinele ministrului Sanatatii privind obligativitatea purtarii centurii de siguranta in cazul soferilor de pe salvare, dar si al bolnavilor si apartinatorilor acestora, poate femeia din Mures care isi insotea fiica spre casa de la spital ar fi trait, iar soferul si bolnava ar fi avut leziuni mai usoare", a adaugat Arafat. Si in acest caz echipajul a fost demis.

In legatura cu incidentul de la Ambulanta Buzau, cind mai multi tineri cheflii au fost plimbati cu salvarea, Arafat a spus ca ceea ce s-a intimplat este inadmisibil. „Aici vorbim de chef cu bere in ambulanta, cu minori. Nici soferul si nici asistenta nu au luat nici o masura impotriva chefliilor. Au stat cu sapte-opt persoane in spate, ii vedeau ce fac. Au continuat drumul", a adaugat secretarul de stat. Echipajul vinovat a demisionat.

Serviciile de Ambulanta vor trebui sa se coordoneze cu inspectoratele pentru situatii de urgenta, pentru a se evita atit situatiile in care salvarile nu pot ajunge la bolnavi, cit si cazurile in care ambulantele sint folosite drept taximetre. „Sintem ca la armata. Trebuie sa facem totul pentru a salva viata bolnavilor. Ministerul nu a achizitionat ambulante pentru ca acestea sa faca servicii de taximetrie pentru chefliii intirziati sau sa constituie prilej de imbogatire pentru cei ce nu respecta legea si care incaseaza bani pentru autostopul unor cetateni", a declarat Eugen Nicolaescu.

Salvari inmatriculate cu taxa Mai multe Servicii de Ambulanta din tara, cum ar fi cel din Bucuresti sau din Prahova, au fost nevoite sa plateasca taxa de prima inmatriculare pentru salvari, desi legea prevede ca aceste vehicule sint scutite de la aceasta taxa. „Ministerul Finantelor a confirmat Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) ca nu se platesc taxe de prima inmatriculare pentru salvari. Serviciile care au platit aceasta taxa, in mod normal, isi vor primi banii inapoi, indiferent de tonaj si de greutatea masinii", a declarat Raed Arafat, subsecretar de stat in cadrul Ministerului Sanatatii. El a adaugat ca s-a creat o confuzie, deoarece au existat si ambulante care au fost inmatriculate fara plata taxei de prima inmatriculare.

Eugen Nicolaescu a cerut demisia directorului Spitalului Vilcea. Detalii pe www.cotidianul.ro/select