Slovenia face presiuni pentru ca Belgradul sa semneze Acordul de Stabilizare si Asociere cu UE la reuniunea ministrilor de Externe UE de pe 28 ianuarie.

Declaratia apartine ministrului sirb de Externe, Vuk Jeremic, si a fost facuta dupa o intilnire la Bruxelles cu seful diplomatiei europene, Javier Solana. Acordul este prima etapa in traseul de aderare. „Nu exista decit o conditie politica pentru semnarea acordului: cooperarea deplina a Serbiei cu Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie de la Haga", a afirmat Jeremic. El a recunoscut ca totul va depinde de „evaluarea consensuala" a acestei cooperari, pe care trebuie sa o faca ministrii europeni de Externe la reuniunea din 28 ianuarie de la Bruxelles.

Paralel, noua presedintie slovena a UE isi preseaza partenerii europeni pentru accelerarea apropierii de Serbia, desi fostul procuror TPI Carla Del Ponte considera cooperarea Serbiei cu TPI insuficienta, iar UE acceptase recomandarea sa de a amina semnarea Acordului de Stabilizare si Asociere. Desi mai multe state membre par dispuse sa semneze rapid acest acord cu Belgradul, Olanda, unde isi are sediul TPI, si Belgia au cerut, ca o conditie prealabila, arestarea fostului lider militar al sirbilor din Bosnia Ratko Mladici, inculpat pentru genocid.

Seful diplomatiei olandeze, Maxime Verhagen, a insistat asupra acestei pozitii. „Mladici trebuie sa fie la Haga. Fara cooperare nu se va semna acordul", a declarat Verhagen intr-o conferinta de presa cu omologul sau albanez Lulezim Basha. Multi lideri europeni considera important ca Europa sa isi arate concret disponibilitatea de a primi Serbia in rindurile sale pentru a evita un nou val nationalist in aceasta tara, in conditiile in care independenta provinciei Kosovo este foarte probabila.