Anul tocmai inceput va fi martorul unei tehnologizari masive si al unei lupte pe mai multe fronturi impotriva poluarii. Inventiile de ultima generatie vor prelua poverile omenirii. Foto: Reuters Preocuparea pentru un mediu sanatos va atinge in curind cote nemaiintilnite. La inceputul lui 2008 va intra in teste prototipul unui nou tip de reactor, care va folosi energia solara pentru a inversa procesul de combustie si pentru a transforma astfel bioxidul de carbon inapoi in benzina.

Noua inventie, apartinind cercetatorilor americani, are la baza o reactie termochimica in doua etape. In prima faza, bioxidul de carbon este fragmentat pentru a se obtine monoxid de carbon, urmind ca mai apoi acesta sa fie folosit pentru a produce, prin metode conventionale, diversi combustibili.

Biocombustibilii reprezinta insa o solutie mai potrivita pentru protejarea atmosferei, deoarece gazele de sera eliberate prin ardere nu se reduc doar la bioxidul de carbon. Nu trebuie insa sa va duceti imediat cu gindul la trestia de zahar si la porumb, deoarece doua complexuri industriale, din Iowa si California, sint pe cale sa produca energie folosind metanul obtinut din balegarul animalelor de ferma.

Grija pentru mediu se va manifesta si in inovatiile industriei auto. In 2008, compania americana Tesla planuieste sa construiasca 600 de exemplare ale unei masini sport electrice, capabila sa atinga suta de kilometri in mai putin de patru secunde. Pretul unui astfel de bolid ecologic se ridica la 100.000 de dolari.

Chiar daca toate aceste eforturi pentru un aer curat vor esua, nu trebuie sa ne imaginam ca viitorul celor afectati de gazele de sera este sumbru. Din contra, va fi inundat de mii de culori, gratie succesului de care se vor bucura dispozitivele dotate cu ecrane LCD, ce se monteaza pe lespezile funerare si le permit celor decedati sa vorbeasca de dincolo de morminte cu rudele ramase in viata. Recenta gaselnita tehnologica aduce omagiu celor trecuti in nefiinta prin intermediul unor clipuri video si poze color, texte si muzica. Doritorii au posibilitatea ca in timpul vietii sa stocheze digital anumite mesaje pe care vor sa le transmita celor dragi dupa ce ii vor parasi.

Anul viitor va fi caracterizat de asemenea si de iesirea din sfera conventionalului a modului in care persoanele in viata comunica intre ele. Si cind vorbim de conventional nu ne referim la peceti, condeie si hirtie velina, de vreme ce generatia digitala a clasificat deja e-mailul drept un mijloc invechit de transmitere a mesajelor. Tendinta tot mai multor adolescenti este sa inlocuiasca posta electronica cu SMS-uri, discutii pe Messenger, postari pe bloguri si interactionarea in cadrul retelelor de socializare.

"Este un trend global, dar mai bine pronuntat in Coreea de Sud. Vedem primele lui semne si in America - mama e-mailurilor. A plecat de la abandonul tinerilor si acum se raspindeste la toate grupurile de virsta", declara pentru "The Guardian" Tomi Ahonen, consultant in comunicare si coautorul lucrarii "Coreea digitala".

Indiferent de forma pe care o va lua, comunicarea anului 2008 va sta cu siguranta sub semnul digitalului. Raspindirea calculatoarelor pe intregul mapamond va face ca soft-ware-ul sa cunoasca o dezvoltare fara precedent. Publicatia "Popular Science" estimeaza ca in primavara compania Microsoft va marca un punct de reper in istoria sa, o data cu atingerea pragului de un miliard de computere care folosesc sistemul de operare Windows.

Lumea virtuala va deveni in curind disponibila si celor care nu-si permit sa achizitioneze software-uri avansate si computere de ultima ora. Spre sfirsitul anului, copiii din America de Sud, Africa si sud-estul Asiei vor primi laptopuri in cadrul proiectului "One Laptop per Child", care urmareste sa educe tinerele generatii din tarile subdezvoltate.

Calculatoarele portabile, ce au un pret de productie de aproximativ 200 de dolari, demonstreaza faptul ca tehnologia nu exclude conceptul de forta bruta. Pe linga electricitate si energie solara, ele vor putea fi alimentate cu ajutorul unei manivele sau al unei pedale, pentru a functiona chiar si in zonele rupte de lume. Cum computerele sint inevitabil legate de jocuri, progrese importante vor fi inregistrate si in industria gamingului. Anul care vine promite sa aduca un dispozitiv, dezvoltat de compania Emotiv Systems, care permite controlarea jocurilor cu ajutorul mintii, fiind format dintr-o casca ce monitorizeaza activitatea undelor cerebrale.

Si jocul oamenilor mari, razboiul, va suferi unele schimbari in 2008. Un nou tip de arma neletala, care amesteca lumina deranjanta si sunetele repulsive, va intra in teste in prima luna a anului. In cazul in care le va trece, primii care-i vor simti efectele, printre care ameteala si greata, vor fi luptatorii talibani si oponentii regimului instaurat dupa caderea lui Saddam Hussein, Departamentul de Aparare din SUA planuind sa introduca noua arma in arsenalul trupelor americane desfasurate in Afganistan si Irak.

Dezvoltarea armelor neletale ar putea pune capat scenariilor apocaliptice care prevad sfirsitul omenirii ca urmare a unei conflagratii pe scara larga. Chiar daca vom continua sa populam planeta, stilul de viata actual ne este amenintat de secatuirea resurselor naturale. Singura solutie pe care o avem este sa cream o tehnologie indeajuns de avansata in slujba noastra, fara sa destabilizam prea tare restul ecosistemului.

Cititi despre Internetul chirilic pe care Rusia il pune la cale, pe www.cotidianul.ro/select