La 1 ianuarie 2008 se va implini un an de la integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Aderarea la UE a insemnat insa si faptul ca Romania a devenit o miza, in mai mare masura decat pana la acea data, pentru diferitele grupuri politice si de interes
La 1 ianuarie 2008 se va implini un an de la integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Aderarea la UE a insemnat insa si faptul ca Romania a devenit o miza, in mai mare masura decat pana la acea data, pentru diferitele grupuri politice si de interese reprezentate in Parlamentul European. La randul lor, acestea influenteaza, uneori decisiv, evolutiile politice autohtone, grupurile din PE sustinand interesele partidelor romanesti care le sunt afiliate.

De la Bruxelles, rezultatele Romaniei, la un an de la aderare, se vad in functie de culorile partidelor, desi domeniile care au suscitat ingrijorarea oficialilor din Comisia Europeana au fost in general aceleasi: lupta anticoruptie si reforma din agricultura.

Bilant in rosu si portocaliu
Astfel, recent, am primit doua evaluari retrospective contradictorii: in timp ce liderul grupului socialist din PE, Martin Schulz este de parere ca bilantul provizoriu al anului care s-a scurs de la aderarea Romaniei la UE „nu este tocmai pozitiv“, presedintele Comisiei Europene, membru in PPE, Jose Manuel Barroso ne anunta, de la Bruxelles, ca primul an al Romaniei in UE a fost un „mare succes“. Fiecare dintre ei isi sustine punctul de vedere pornind de la aceleasi date. „Romania si Bulgaria se confrunta in continuare cu mari probleme economice si constitutionale, iar Romania are nevoie cu precadere de o accelerare a procedurilor judiciare, inclusiv a celor civile“, afirma liderul grupului socialist din PE, Martin Schulz, intr-un interviu pentru Deutche Welle. In opinia liderului socialist, ambele tari au nevoie in continuare de reforme masive in domeniul justitiei si al combaterii coruptiei. „Ambele tari au nevoie de o ameliorare a calificarii judecatorilor, procurorilor si politistilor si ambele, dar mai ales Romania, au nevoie de o accelerare a procedurilor judiciare, inclusiv civile“, a declarat Schulz. Incetineala acestor proceduri, a explicat el, „paralizeaza“ tara. Acesta remarca, de asemenea, ca, spre deosebire de Bulgaria, unde Guvernul functioneaza, la Bucuresti, Presedintia si Executivul se blocheaza reciproc, intr-un mod care face tara sa sufere. Schultz s-a pronuntat pentru prelungirea clauzelor de salvgardare convenite inaintea aderarii, mentionand totusi ca este prea devreme pentru o decizie definitiva. La polul opus, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso spune ca „acest prim an a fost un mare succes pentru Romania si Europa“, intr-un interviu pentru Radio Romania Actualitati.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.