Discutiile aprinse in jurul exploatarii resurselor de dincolo de Cercul Arctic, Premiul Nobel primit de Al Gore, viitorul agricol al Groenlandei sau noile minuni ale lumii au fost sursa celor mai importante stiri geografice ale anului.

Politica si incalzirea globala au alimentat stirile geografice ale lui 2007, aflam din topul realizat de geograful si jurnalistul american Matt Rosenborg pentru about.com. Iata primele zece evenimente care au marcat geografia acestui an.

10. Lauren Caitlin Upton, cistigatoarea concursului Miss Adolescenta SUA 2007, a devenit celebra pe YouTube in urma raspunsului la intrebarea de ce o cincime dintre americani nu pot arata SUA pe harta. „Pentru ca nu toti au harti", a venit replica neinspirata.

9. Sexul frumos a fost insa razbunat de tinara de 14 ani Caitlin Snaring, prima femeie care a cistigat concursul american National Geographic Bee din 1990 incoace.

8. Din cauza incalzirii globale, Groenlanda va deveni in curind un teren arabil, anuntau specialistii acum doua luni.

7. Pentru a economisi din combustibilii consumati la locul de munca, in acest an, nord-americanii au aminat cu patru saptamini trecerea la ora de iarna.

6. Rutele comerciale navale au profitat in aceasta vara de faptul ca in Oceanul Arctic s-a dezghetat suficienta gheata pentru a scuti vasele oceanice de ocoluri inutile.

5. Pe 7.07.2007 au fost anuntate cele sapte minuni ale lumii. Primele trei au fost Marele Zid Chinezesc, orasul Petra din desertul Iordaniei si gigantica statuie a Mintuitorului din Rio de Janeiro.

4. Principatul Sealand, insula artificiala creata de britanici in Marea Nordului, a fost scos la vinzare, la inceputul anului, pentru zece milioane de lire.

3. Speriata de descresterea populatiei, Rusia a pornit in acest an un program de crestere a sperantei de viata si de „incurajare a procreatiei".

2. Din topul about.com nu puteau lipsi ecologistul Al Gore si Comisia Interguvernamentala a Natiunilor Unite pentru Schimbarile Climatice, cistigatorii Nobelului pentru Pace din acest an.

1. Cel mai important, dar si cel mai ingrijorator eveniment geografic al anului consta in tensiunile care se profileaza intre SUA, Rusia, Canada si Danemarca, toate reclamind halci bune din platforma oceanica de la Polul Nord.