Tarifele sunt subevaluate cu 30%|
Pierderile, acoperite prin infuzii de capitalIn pragul sarbatorilor de iarna, societatile care incheie polite de raspundere civila auto se intrec in oferte. Bonusurile, reducerile si chiar unele servicii atasate
Tarifele sunt subevaluate cu 30%|
Pierderile, acoperite prin infuzii de capitalIn pragul sarbatorilor de iarna, societatile care incheie polite de raspundere civila auto se intrec in oferte. Bonusurile, reducerile si chiar unele servicii atasate politelor de raspundere civila auto (RCA) au drept unic scop sporirea afacerilor din aceasta iarna, cand se incheie 65% din polite pentru 2008, adica prime de 300 milioane euro.
Asiguratorii mizeaza pe suplimentarea numarului clientilor datorita facilitatilor de plata, reducerilor si chiar bonurilor valorice oferite cadou la incheierea politei (Asitrans). Clientii RCA Asitrans beneficiaza de tractare gratuita chiar si in cazul unor defectiuni tehnice, care nu au legatura cu un accident, iar cei ai Generali care aleg polita RCA pentru toata perioada anului 2008 de tractarea gratuita a autovehiculului, o singura data, pe o distanta de maximum 100 de kilometri (plus 100 km retur).
Şoferii care aleg Clal Romania vor primi unul sau doua bonuri de carburant, in functie de valoarea RCA-ului, iar Asiban mizeaza pe oferta standard a companiei, de a micsora prima cu aproximativ 3% atat pentru clientii "cuminti" prin sistemul "bonus/malus", cat si pentru soferii din judete cu un trafic mai redus.
Fie ca este vorba despre reduceri substantiale in cazul asigurarii locuintelor ca bonus la incheierea celei auto (Ardaf si Astra-Uniqa), fie ca se tine cont de sexul si varsta clientului (Allianz-Ţiriac Asigurari si Asirom), rezultatul va fi acelasi: firmele din domeniu pot mari numarul clientilor, dar risca sa nu se mai poata achita de obligatiile ce le revin.Allianz Ţiriac crede ca in 2008 se va rezolva situatiaMai mult, avand in vedere ca rata daunei pe segmentul asigurarilor auto se ridica la cel putin 120%, dupa cum sustine directorul general al Allianz-Ţiriac Asigurari, Cristian Constantinescu, tarifele reduse cu pana la 30% inseamna pierderi majore, care nu pot fi acoperite decat prin infuzii de capital.
"Practic, asiguratorii lucreaza in pierderi, in conditiile in care rata daunei pe acest segment de piata se ridica la cel putin 120%. Aceste pierderi sunt acoperite din banii actionarilor, prin infuzii de capital, care la nivel declarativ au ca scop dezvoltarea companiei, dar in realitate nu fac decat sa readuca solvabilitatea la nivelul impus prin norme", a adaugat Constantinescu, citat de Mediafax.
El a afirmat ca sumele actionarilor in acest an ca aport la capitalul social al asiguratorilor au depasit 100 milioane de euro. Reprezentantul Allianz-Ţiriac a precizat ca aceasta situatie nu mai poate continua si a propus ca solutie aplicarea unei metode pentru calcularea rezervei numai pentru politele RCA. "Deja am avut cateva discutii cu reprezentantii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si poate ca in 2008 situatia se va rezolva", a spus seful Allianz-Ţiriac.
Potrivit lui Constantinescu, Allianz-Ţiriac va incheia anul 2007 pe "zero" pe segmentul RCA. "Cel mai pesimist scenariu indica o pierdere de doua milioane de euro pe RCA in 2007, in conditiile unei rate a daunei de 83%. In orice caz, masurile aplicate de societate vor aduce profit in 2008 pe segmentul RCA", a spus directorul general al asiguratorului.
Incepand cu anul viitor, Allianz-Ţiriac Asigurari va avea o divizie specializata pe daune, care intr-o prima faza se va ocupa de politele RCA, dupa care activitatea va fi extinsa la toate tipurile de asigurari.
"Noua divizie va avea circa 250 de salariati si va include si un call center dedicat acestui tip de activitate", a spus Constantinescu.Rezerva tehnica de 60%Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a avertizat luna trecuta ca societatile autorizate sa practice asigurari de raspundere civila auto vor fi sanctionate daca practica alte tarife anuale de prima decat cele notificate si publicate pe pagina de internet a acestora. Asiguratorii au notificat catre comisie bonusurile pe care le practica in aceasta perioada.
Potrivit legii, asiguratorii au obligatia de a stabili tarifele de prima pentru fiecare categorie de vehicule, pe o perioada de un an, calculate conform limitelor de despagubire. In acest fel se garanteaza indeplinirea obligatiilor care decurg din incheierea contractelor de asigurare RCA, constituirea rezervelor tehnice prevazute de legislatia in vigoare, plata contributiilor catre fondurile stabilite in conformitate cu legislatia in vigoare, precum si acoperirea cheltuielilor de achizitie si de administrare.
Asiguratorii autorizati sa vanda polite de asigurari obligatorii de raspundere civila (RCA) trebuie sa constituie si sa mentina, de la 1 ianuarie 2008, o rezerva tehnica de 60% din primele brute pentru a proteja interesele asiguratilor si pentru a mentine gradul de solvabilitate impus de lege, a anuntat arbitrul asigurarilor pe 14 decembrie.
Şaisprezece companii de asigurari au primit pana in prezent confirmarea mentinerii autorizatiei de practicare a asigurarii de raspundere civila auto (RCA) de la 1 ianuarie 2008. Aceleasi companii care practicau RCA in 2007 au primit autorizatie din partea arbitrului asigurarilor sa practice RCA de la 1 ianuarie 2008, respectiv Allianz-Ţiriac Asigurari SA, Asiban SA, Asigurarea Romaneasca - Asirom SA, Societatea Comerciala de Asigurare-Reasigurare Astra SA, BCR Asigurari SA, BT Asigurari SA, Generali SA, Omniasig Vienna Insurance Group SA, Unita Vienna Insurance Group SA, Asigurare Reasigurare Ardaf SA, ABC Asigurari-Reasigurari SA, Asitrans SA, Interamerican Romania Insurance Company SA, OTP Garancia Asigurari SA, Clal Romania Asigurari-reasigurari SA si Carpatica Asig SA.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.