Presedintele Traian Basescu, premierul Calin Popescu-Tariceanu si ministrul de externe Adrian Cioroianu au semnat ieri, la Lisabona, Tratatul de reforma al UE. Dupa ceremonie, cei trei si-au dat mana, felicitandu-se reciproc. Semnarea tratatului va
Presedintele Traian Basescu, premierul Calin Popescu-Tariceanu si ministrul de externe Adrian Cioroianu au semnat ieri, la Lisabona, Tratatul de reforma al UE. Dupa ceremonie, cei trei si-au dat mana, felicitandu-se reciproc. Semnarea tratatului va fi urmata de un proces de ratificare in cursul anului 2009, de catre parlamentele europene, liderii sperand ca astfel se vor evita situatiile anterioare, cand Constitutia UE a fost respinsa la referendumurile din Franta si Olanda.

Tot ieri, seful statului a participat la reuniunea restransa a Partidului Popular European, la care au fost prezenti sefi de stat si de guvern din UE apartinand acestei formatiuni. Principalele inovatii ale Tratatului se refera la alegerea unui presedinte al Consiliului European, cu un mandat de doi ani si jumatate, la desemnarea unui sef al diplomatiei europene si la introducerea, dupa 2014, a unui sistem de vot bazat pe procedeul “dublei majoritati”, care necesita acordul a 55 la suta din statele membre.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.