Hidroelectrica, companie detinuta de catre stat, va organiza in luna februarie 2008 cinci licitatii cu strigare pentru vanzarea a 16 microhidrocentrale grupate in lot, pentru o suma de 6,9 milioane de euro. Acestea sunt primele unitati de producere a
Hidroelectrica, companie detinuta de catre stat, va organiza in luna februarie 2008 cinci licitatii cu strigare pentru vanzarea a 16 microhidrocentrale grupate in lot, pentru o suma de 6,9 milioane de euro. Acestea sunt primele unitati de producere a energiei cu puteri de pana la 10 MW, dintre cele 100 ramase in dotarea Hidroelectrica, ce urmeaza sa fie privatizate. Primul lot de microhidrocentrale ce va fi licitat este situat in bazinul raului Suha Mare, judetul Suceava, si este format din unitatile Malini, Suha Mare, Poiana Marului si Valeni. Pretul solicitat de Hidroelectrica pentru cele patru microhidrocentrale este de 11,1 milioane lei.
In cadrul aceluiasi eveniment vor mai fi scoase la vanzare alte patru loturi, primele doua formate din centralele Slatina, Suvarita si Gainesti, situate in bazinul Suha Mica, judetul Suceava, cu o valoare totala de 7,1 milioane lei, si respectiv din centralele Adunati, Bunget 1, Bunget 2, Ilfoveni si Bratesti, din bazinul raului Ilfov, judetul Dambovita, ce are un pret de pornire de 2,1 milioane lei. O alta grupa formata din centralele Sacadat 1 si Sacadat 2, amplasate in bazinul raului Sovata, judetul Mures, va fi scoasa la vanzare pentru pretul de pornire de 1,5 milioane lei. Microhidrocentralele Fenes 1 si Fenes 2, care formeaza lotul al cincilea, din judetul Alba, vor fi privatizate pentru un pret de pornire de 2,4 milioane lei.
Cei interesati sa participe la licitatie trebuie sa intocmeasca un plan de afaceri pentru o perioada de pana la cinci ani de la data preluarii unitatilor de productie a energiei, asumarea unui buget de investitii din surse proprii, pentru reabilitarea si dezvoltarea fiecarui lot, precum si un program de investitii pentru protectia mediului.
Cea mai recenta vanzare pe care Hidroelectrica a realizat-o a avut loc in octombrie 2006, cand au fost privatizate 20 de unitati, dintre cele 150 care erau functionale, pentru 8 milioane de euro. Angajamentele asumate fata de Comisia Europeana, obliga compania sa privatizeze, pana la finele anului 2007, toate unitatile functionale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.