Ca asediul Palatului Cotroceni asupra Palatului Victoria a luat forme aberante nu mai constituie o noutate. Noutatea consta, pe de-o parte, in atacarea "la pachet" a doi ministri deodata - Szolt Nagy si Tudor Chiuariu, ambii deja maziliti - si, p
Ca asediul Palatului Cotroceni asupra Palatului Victoria a luat forme aberante nu mai constituie o noutate. Noutatea consta, pe de-o parte, in atacarea "la pachet" a doi ministri deodata - Szolt Nagy si Tudor Chiuariu, ambii deja maziliti - si, pe de alta parte, in atragerea tot mai mult a presei drept partase la deschiderea dosarelor penale.
In fapt, adevarata tinta a presedintelui este premierul Tariceanu, a carui numire in functie presedintele nu s-a sfiit sa o regrete amarnic, in nenumarate randuri.

Ex-ministrii Szolt Nagy si Tudor Chiuariu au cazut in laba sefului DNA, Daniel Morar, recte a lui Traian Basescu, nu in baza unor denunturi, asa cum se intampla de obicei, ci, chipurile, ca urmare a unor articole aparute in mass-media.


PRESA, BAT-O VINA! De altfel, Daniel Morar isi incepe scrisoarea transmisa Comisiei speciale de la Cotroceni, prin care solicita aprobarea de a incepe urmarirea penala impotriva celor doi ministri exact asa: "La 25 aprilie 2007 a aparut o stire pe postul de televiziune The Money Channel, legata de afilierea Companiei Nationale Posta Romana la doua societati pe actiuni. La 10.05.2007, in ziarul Cotidianul a aparut articolul: "Inca o demisie la varf in Ministerul Justitiei", din continutul caruia rezulta ca Alina Vrabie - director al Directiei de avizare din Ministerul Justitiei si-a dat demisia, intrucat i s-ar fi cerut sa avizeze legalitatea unei hotarari de guvern deja adoptate. La 27.04.2007 (cata operativitate!? - n.r.), prin adresa DNA - Sectia II, s-a cerut Companiei Posta Romana dosarul de achizitie privind parteneriatul cu SC Comnord SA". Si oamenii lui Morar au inceput cercetarile. Intrebare: In cate alte cazuri semnalate de presa, cazuri mult mai grave si mai consistente, cu pagube imense aduse statului, DNA s-a autosesizat cu atata operativitate?


  ISCUSINTÅ. Procurorii stabilesc "prejudicii" pe net (click pentru a mari imaginea)
ACUZATII FANTASMAGORICE. Dar ce li se imputa fostilor ministri Nagy si Chiuariu? Potrivit dosarului transmis de seful DNA, Daniel Morar, Comisiei  de la Cotroceni, principala acuzatie adusa celor doi este formulata in felul urmator: "La sfarsitul lunii aprilie 2007, ca urmare a unei note de fundamentare nedatate si semnate de ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor, Nagy Szolt, ministrul de Justitie, Tudor Chiuariu, a avizat pentru legalitate proiectul Hotararii Guvernului Romaniei 377/2007, ce avea ca obiect clarificarea situatiei juridice a imobilului (teren + cladire) din Bucuresti, Calea Victoriei nr. 133-135, Sector 1, aflat in administrarea Companiei Nationale Posta Romana". Pe scurt, este vorba de o cladire veche, construita in anii a€™30, cu care, in 2005, Posta Romana a intrat in asociere cu firmele private Procema si Comnord din Bucuresti, infiintand firma Imopost Developments. Scopul asocierii era demolarea cladirii si construirea unui nou imobil, cu o investitie de circa 35 de milioane de dolari.


EVALUARE À LA DNA. Odata "prins firul", procurorii lui Morar incep sa studieze asiduu presa pe aceasta tema si afla ca, la asocierea cu pricina, facuta cu doi ani inainte, s-ar fi produs o subevaluare a cladirii si terenului cu care Posta intra in combinatie, astfel ca statul roman ar fi fost pagubit cu milioane de dolari.

Departe de noi gandul de a lua apararea celor doi ministri incriminati, dar este de rasul curcilor "evaluarea" terenului in cauza facuta de procurori, evaluare pe care se bazeaza calculul asa-zisei pagube aduse statului in aceasta afacere: "In urma consultarilor unor anunturi imobiliare postate pe site-ul «imobilul net» in perioada 24.08.2006-8.03.2007, pretul unui metru patrat in imediata apropiere se ridica la valoarea de 2.900 de euro, in prezent, valoarea metrului patrat in zona se ridica la 5.700 de euro". Asadar, procurorii de la DNA stabilesc valoarea unui teren consultand anunturile postate pe internet (unde de regula speculatorii cer preturi astronomice), dupa care, hodoronc-tronc, dubleaza si aceasta suma, in loc sa se bazeze pe o expertiza de specialitate, care le-ar furniza, evident, cu o anumita aproximatie, un pret cat mai aproape de cel real. Dar, se vede treaba ca Daniel Morar nu are incredere in experti. Iata ce spune acesta in aceeasi scrisoare trimisa la Cotroceni despre expertul angajat de Posta Romana: "In ceea ce-l priveste pe expertul evaluator - ing. Adrian Tabacaru - acesta este expert autorizat al Ministerului Justitiei, dar nu se regaseste in lista expertilor ANEVAR, existand indicii ca acesta nu putea efectua o evaluare a unui imobil tip constructie, asa cum este cazul de fata".


POSTA REACTIONEAZÃ…. Compania Nationala Posta Romana precizeaza intr-un comunicat ca este proprietara de drept a terenului situat in Calea Victoriei nr. 133-135: "Terenul si cladirea au intrat in administrarea Regiei Autonome Posta Romana in baza HG nr. 550 din 17 iulie 1996, modificata prin HG 1034 din 18 octombrie 2001. O data cu transformarea Regiei Autonome Posta Romana in Compania Nationala Posta Romana SA, prevazuta de HG 371 din 3 iulie 1998, toate bunurile administrate pana atunci de regie au trecut in proprietatea nou-infiintatei companii. In aceeasi hotarare de guvern, se mentioneaza explicit, la articolul 3, alineatul 1, faptul ca CNPR "nu are in administrare bunuri din domeniul public al statului". Si atunci, care mai este obiectul acuzatiilor aduse de procurorii DNA? In plus, CNPR precizeaza ca "titlul de proprietate asupra terenului din Calea Victoriei 133-135 il reprezinta certificatul emis de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, la data de 1 martie 2002, in baza prevederilor HG 371 din 3 iulie 1998" si ca "intabularea terenului a fost facuta de Posta Romana, in luna aprilie 2002". Asadar, manevra cu terenul in cauza, daca a existat o astfel de manevra, a fost inceputa in anul 1998, in timpul guvernarii CDR si a fost finalizata in anul 2002, pe vremea guvernarii PSD.


  DEVOALARE. Morar trage vartos in Tariceanu (click pentru a mari imaginea)LICITATIE LEGALÅ. In ceea ce priveste asocierea CNPR cu persoane juridice in vederea valorificarii terenului din Calea Victoriei, Compania Nationala Posta Romana SA a organizat o licitatie publica. Aceasta s-a desfasurat in doua etape: etapa 1 la 19 aprilie 2005 si etapa a 2-a la 23 iunie 2005. Comisia de licitatie a hotarat la 28 iunie 2005 ca oferta inaintata de SC Procema in consortiu cu SC Comnord a fost cea mai avantajoasa pentru Posta, care urmeaza sa beneficieze de un venit anual de 7 milioane de euro in urma acestei asocieri.


ADEVÃ…RATA TINTÃ… - PREMIERUL. Citind cu atentie documentul intocmit de procurorii lui Daniel Morar, descoperim ca adevarata tinta a acestui dosar este, de fapt, premierul Tariceanu. Iata o fraza strecurata la un moment dat: "SC Comnord SA construise in anul 2005 sediul reprezentantei Citroen (ATS) - conform documentelor ridicate de la Directia de Impozite si Taxe Locale Sector 1. De asemenea, exista semnale in presa (iarasi presa! - n.r.) cu privire la legaturi intre patronii SC Comnord SA si primul-ministru CaLIN POPESCU TaRICEANU (asa este consemnat de Daniel Morar, cu majuscule, sa se vada de la o posta - n.r.), si anume, articolul cu titlul "Legaturi primejdioase Tariceanu - Creteanu" (patronul firmei in cauza - n.r.). Ce cauta o astfel de insertie in acest dosar? Care este scopul ei? Simplu: la momentul potrivit, procurorii vor putea disjunge "implicarea" lui Tariceanu si vor crea un nou dosar, cel pe care, de fapt, il "coc" de multa vreme.


SCENARIU
"In ce context s-a facut aceasta sesizare cu privire la mine de catre DNA? Exact a doua zi, dupa ce s-a finalizat raportul de inspectie judiciara a CSM, care constata grave abuzuri, in special la sectia a doua si in conditiile in care, in baza acelui raport de inspectie, am cerut excluderea din magistratura a doi procurori si le-am facut plangere penala pentru abuz in serviciu. Asadar, smecheria e simpla. «Dumneavoastra sunteti urmarit penal, sunteti cercetat penal, cum veniti dumneavoastra sa ne atacati pe noi?». Cam asta-i scenariul. E simplu".
Tudor Chiuariu
 ex-ministru al Justitiei, "Vorbe grele", Antena 2


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.