Taierea porcilor din gospodariile taranesti in abatoare, dupa metode europene, are toate sansele sa ramåna doar o prevedere comunitara valabila pentru alte state membre. Autoritatile romåne vor sa ceara, la Bruxelles, o derogare pentru R
Taierea porcilor din gospodariile taranesti in abatoare, dupa metode europene, are toate sansele sa ramåna doar o prevedere comunitara valabila pentru alte state membre. Autoritatile romåne vor sa ceara, la Bruxelles, o derogare pentru Romånia atåt la taierea in gospodarie a porcilor, cåt si a oilor.

Romanii isi vor taia in continuare porcii in gospodarie si nu ii vor duce la abator asa cum cer normele Uniunii Europene. „Autoritatile romane negociaza cu Uniunea Europeana taierea in stil traditional a porcilor, dar si a oilor. Romania ar putea primi in curand o derogare de la normele europene, iar porcul si oaia vor fi sacrificate in gospodariile oamenilor, in prezenta medicilor veterinari“, ne-a declarat presedintele Asociatiei Romane a Carnii (ARC), Sorin Minea. Daca negocierea pe marginea locului in care vor fi sacrificate animalele are sanse mari de succes, norma europeana referitoare la asomarea porcilor prin impuscare cu glont captiv sau prin electrocutare va ramane in vigoare. „Taranii sunt obligati sa asomeze porcii inainte de sacrificare, pentru ca asa prevede norma europeana referit oare la bunastarea animalelor. E drept ca aplicarea masurii implica si niste costuri pentru cetatean, de aproximativ trei euro pentru fiecare animal“, explica Minea. Pana la Craciun, romanii urmeaza sa taie aproape trei milioane de porci, cifra referindu-se numai la animalele crescute in gospodarie.

Asomarea, misiune imposibila
Pe de alta parte, presedintele Colegiului Medicilor Veterinari, Liviu Harbuz, a precizat ca Romania ar trebui sa solicite Comisiei Europene o derogare pentru sacrificarea porcilor si a mieilor in mod traditional, fara asomare. „Si in alte state asomarea s-a introdus in zeci de ani. Medicii veterinari de libera practica vor raspunde oricarei solicitari de asomare. In sectorul privat sunt aproximativ 10.000 de medici veterinari si tehnicieni.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.