Imagistica prin rezonanta magnetica (IRM) clasica este mai putin accesibila persoanelor corpolente si celor claustrofobe. Pentru acestea a fost conceput un nou tip de IRM, fara tunel.


Cilindrul sau "tunelul" IRM-ului traditional este
Imagistica prin rezonanta magnetica (IRM) clasica este mai putin accesibila persoanelor corpolente si celor claustrofobe. Pentru acestea a fost conceput un nou tip de IRM, fara tunel.


Cilindrul sau "tunelul" IRM-ului traditional este adesea o teroare pentru copii, care nu reusesc sa stea nemiscati in timpul examinarii. De aceea, se recurge la anestezie generala. Teroare inseamna si pentru persoanele supraponderale sau obeze, dar mai ales pentru cele claustrofobe. In special acestor categorii de pacienti li se adreseaza un tip nou de IRM deschis, de diferite dimensiuni, fara tunel. IRM-ul de ultima generatie este, evident, mai scump decat cel traditional. Noul tip de IRM ofera imagini de calitate, comparabile celor oferite de aparatul clasic.


AVANTAJE. Aparatul este adaptabil la dimensiunile micutilor pacienti, care au posibilitatea de a fi in permanent contact cu parintii. Copii pot fi examinati, dar in acelasi timp sa-si tina parintii de mana. Potrivit specialistilor, acest IRM de ultima generatie revolutioneaza imagistica, in sensul ca realizeaza imagini dinamice, in miscare. Astfel, el permite interventii asupra pacientului chiar in timpul examinarii de tipul biopsiilor osoase, mamare etc. sau de tip terapeutic (infiltratii). Noul tip de IRM este performant, dar inca foarte rar.


In Romania, exista cateva asemenea aparate, putine la numar si doar in clinici private. In unele definitii privitoare la IRM se spune ca in cazul investigatiilor medicale folosind IRM-ul corpul pacientului este asezat pe o masa orizontala de-a lungul unui camp magnetic foarte puternic (Bo), iar cu ajutorul unor bobine se aplica un alt camp de radiofrecventa (RF), care ulterior (imediat dupa trecerea prin corp) este inregistrat. Cu ajutorul acestei analize se obtin informatii despre diferitele structuri ale corpului studiat. Astfel se poate face evaluarea unor afectiuni "ascunse", care nu pot fi depistate prin alte tehnici medicale.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.