Dupa ce montase cu studentii sai de la UNATC acelasi spectacol, bucurindu-se de un mare succes, Doru Ana a fost invitat de conducerea Teatrului Bulandra sa refaca "Scrisoarea pierduta", de data aceasta cu actori profesionisti.

Plasata intr-o Romanie intrata in UE, actiunea montarii se concentreaza asupra demagogiei politice, a coruptiei si a traficului de influenta. Stefan Tipatescu este un prefect imbracat in haine Armani, care de la inaltimea biroului sau cu termopane, drapele tricolore si albastre cu stelute, face toate jocurile politice. Ghita Pristanda este un politai de moda noua, imbracat in uniforma antitero. Masca de pe fata il cam incurca atunci cind vrea sa-si infulece sandvisul de la Mc Donald's, dar altfel se dovedeste a fi pumnul eficient al puterii. Surprinde ca un paparazzo dusmanii politici ai "stapinului" sau inregistrindu-i cu un reportofon sau facindu-le fotografii compromitatoare. Pe usile prefecturii dotate cu celula fotoelectrica se preumbla rind pe rind Farfuridi (Nicolae Urs), etern dublat de un impaciuitor si las Branzovenescu (Adrian Ciobanu), "onorabilul" domn Nae Catavencu (Vlad Zamfirescu), cetateanul turmentat metamorfozat intr-un inrait suporter al echipei Dinamo (Lucian Ifrim) si toata menajeria imaginata de Caragiale.

Zaharia Trahanache, interpretat in forta de Doru Ana, nu mai este babalicul cu care ne-au obisnuit alte montari, ci un politician veros, al carui tic verbal "ai putintica rabdare", spus pe un ton dur pare mai degraba o amenintare decit un apel la calm. Agamita Dandanache (Marius Florea Vizante) e mai degraba un baiat de cartier, a carui "birja" e o masina de lux dotata cu girofar. Serban Pavlu face un rol mare in Tipatescu, politicianul sobru, dar si calin, uns cu toate alifiile. Vlad Zamfirescu face un Catavencu jucaus, demagog, dar plin de farmec. Gheroghe Ifrim e pur si simplu delicios in Pristanda, iar fratele sau, actorul Lucian Ifrim, e cetateanul turmentat, omul simplu spalat pe creier care isi gaseste refugiu in cintecele de la peluza si in ce-a invatat in cei sapte ani de-acasa.

Singura nota falsa in spectacol este data de Daniela Nane. Ea joaca scincit, fals si nu tine nici o clipa pasul cu restul distributiei. Interpretarea ei e la ani-lumina distanta de forta, inteligenta si puterea de seductie a unei eroine ca Zoe Trahanache, pina una alta, cel mai important personaj feminin din dramaturgia romaneasca. Unde mai pui ca actrita s-a impotmolit de citeva ori, dovedind ca nu stie textul.

Premiera oficiala a montarii lui Doru Ana va fi in ianuarie.