Un tinar de 19 ani din Omaha, statul Nebraska, a impuscat opt oameni intr-un mall, dupa care s-a sinucis. A recurs la acest gest ca sa devina celebru.

Oamenii s-au adunat in fata mall-ului din Omahapentru a-si regasi rudele, surprinse in interiorin timpul atacului Un nou episod violent zguduie America. Joi un barbat de 19 ani a patruns inarmat intr-un mall din Omaha, a ucis opt oameni, dupa care si-a luat viata. Potrivit martorilor, agresorul a intrat in cladire cu arma in mina, a ales un magazin de la etajele superioare si a deschis focul la intimplare asupra clientilor. Sase persoane au murit pe loc, iar alte doua si-au pierdut viata la spital, din cauza leziunilor. Cinci oameni au fost raniti, iar doi dintre ei sint in stare critica. Intregul episod a bagat spaima in cumparatorii aflati la mall. „Am auzit cam 25 de impuscaturi. Agresorul tragea intruna, nu voia sa se opreasca", a declarat Jennifer Kramer, o femeie care a asistat la intreaga drama. Tinara spune ca s-a ascuns printre hainele din magazin ca sa scape cu viata. „Era foarte multa galagie si dintr-o data s-a facut liniste. M-am speriat ingrozitor, ma temeam ca ucigasul s-a oprit din tras, iar acum va cauta prin magazin ca sa-i gaseasca pe cei care s-au ascuns", a povestit ea. La rindul sau, un alt martor al atacului isi aminteste ca fugea spre iesirea din mall si se ruga, in gind, ca Dumnezeu sa-l salveze.

Politia spune ca masacrul a fost un act premeditat. Atacatorul se numea Robert A. Hawkins, avea 19 ani si era originar din Nebraska. El a lasat in urma un bilet de adio, in care cere iertare pentru fapta sa si isi explica gestul. „Am fost toata viata un ratat, dar acum voi deveni celebru", se arata in scrisoare. In plus, sinucigasul mai scrie ca si-a iubit prietenii si familia, dar nu mai poate trai deoarece nu vrea sa fie o povara pentru nimeni.

Hawkins a avut probleme emotionale inca din copilarie. A renuntat la liceu, la virsta adolescentei, si s-a angajat la un fast food. In urma cu un an si jumatate s-a mutat de acasa, la familia unui prieten, deoarece spunea ca nu se mai poate intelege cu mama lui vitrega. Si-a gasit o prietena si lucrurile pareau sa se amelioreze. In urma cu doua saptamini insa, baiatul s-a despartit de iubita sa, iar citeva zile mai tirziu a fost concediat. Politistii cred ca acestia au fost factorii declansatori ai masacrului din mall.

Debora Maruca Kovac, femeia care l-a primit pe Robert Hawkins in casa ei, in urma cu un an si jumatate, l-a descris pe asasin ca pe „un tinar bine crescut, dar cu probleme emotionale destul de mari". Presedintele american George W. Bush a vizitat Omaha cu doar citeva ore inainte de producerea tragediei. El a transmis condoleante familiilor victimelor si si-a exprimat regretul pentru cele intimplate.

Acesta este al patrulea episod violent produs intr-un mall american, in ultimul an. Primele trei tragedii de acest gen au avut loc in Salt Lake City, Kansas City si Douglasville, Georgia.