KazMunaiGas detine o participatie de 75%Unul dintre vicepresedintii KazMunaiGas a preluat presedintia Consiliului de Administratie al grupului Rompetrol, iar Dinu Patriciu va fi director general, a anuntat compania petroliera de stat din Kazahstan.
KazMunaiGas detine o participatie de 75%Unul dintre vicepresedintii KazMunaiGas a preluat presedintia Consiliului de Administratie al grupului Rompetrol, iar Dinu Patriciu va fi director general, a anuntat compania petroliera de stat din Kazahstan.
KazMunaiGas a desemnat cei opt membri din CA al Rompetrol, printre care se numara sase reprezentanti ai companiei din Kazahstan.
"Pentru a asigura continuitatea strategiei de dezvoltare a Rompetrol, Dinu Patriciu a fost confirmat in functia de director general al Rompetrol", se arata intr-un comunicat al KazMunaiGas. Simultan, Patriciu va face parte din consiliul director al grupului Rompetrol.
La sfarsitul lunii august, firma Rompetrol Holding din Elvetia, controlata de omul de afaceri Dinu Patriciu, a incheiat un acord pentru vanzarea catre KazMunaiGas a unei participatii de 75% din actiunile The Rompetrol Group, inregistrat in Olanda.
Grupul petrolier a fost evaluat la 3,6 miliarde de dolari, astfel ca valoarea participatiei preluate de KazMunaiGas, ajustata in functie de valoarea datoriilor, se ridica la 2,7 miliarde de dolari. Tranzactia a fost aprobata de Comisia Europeana.
Grupul Rompetrol a raportat in primele noua luni pierderi de 11 milioane dolari, de 3,6 ori mai mari fata de pierderile de trei milioane dolari din primele noua luni ale anului trecut. Totodata, in trimestrul al treilea, grupul a inregistrat pierderi de 31 milioane dolari, fata de un castig de sase milioane dolari in trimestrul al treilea din 2006.
Rompetrol a realizat in primele noua luni o cifra de afaceri de 4,7 miliarde dolari, in crestere cu 10%, si un profit operational de 162 milioane dolari, mai mare cu 30% fata de perioada similara a anului trecut.
Patriciu, fondatorul Rompetrol, controla, inainte de vanzarea participatiei majoritare catre compania kazaha, 80% din actiunile grupului, iar partenerul sau american Phillip Stevenson - restul de 20%.Ratingul Rompetrol a crescut la B+Agentia de rating Standard & Poor's a anuntat ieri ca a majorat ratingul companiei petroliere The Rompetrol Group N.V. la B+ cu perspectiva stabila, de la B-.
Agentia a mai decis scoaterea ratingului de sub monitorizare, unde a fost plasat, cu implicatii pozitive, dupa anuntul din august 2007 privind preluarea de catre compania petroliera kazaha KazMunaiGas. Ratingul reflecta modificarea structurii de control.
Grupul Rompetrol este detinut momentan in proportie de 75% de catre JSC NC KazMunaiGas, care detine un rating BBB, cu perspectiva stabila, companie controlata in proportie de 100% de catre statul kazah.
"Estimam in continuare ratingul TRG la B-, insa momentan luam in calcul majorarea ratingului cu doua subdiviziuni pe fondul modificarii structurii de actionariat", a declarat Per Karlsson, analist al agentiei de rating.
Standard & Poor's estimeaza ca in ciuda faptului ca nu exista garantii formale privind creditele utilizate de catre KazMunaiGas pentru a finanta achizitia, sunt sanse destul de reduse ca grupul kazah sa nu efectueze pana la capat aceasta investitie in cazul confruntarii cu o situatie de criza, avand in vedere ca preluarea Rompetrol este prima achizitie de anvergura a companiei petroliere kazahe pe plan extern si ca grupul petrolier va fi integrat vertical cu operatiunile de explorare si productie din Kazahstan.
Perspectiva pozitiva reflecta asteptarile Standard & Poor's ca orice imbunatatire a situatiei financiare a TRG sau a sprijinului acordat de compania-mama ar putea duce la urcarea ratingului cu una sau doua subdiviziuni pe termen scurt.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin