Ziua Constitutiei Romaniei
Este ziua 342 a anului a— Au mai ramas 23 de zile
Este a 25-a zi a Postului Craciunului. a— Au mai ramas 16 zile


Soarele
Rasare la 7:38 a—Apune la

Ziua Constitutiei Romaniei
Este ziua 342 a anului a— Au mai ramas 23 de zile
Este a 25-a zi a Postului Craciunului. a— Au mai ramas 16 zile

Soarele
Rasare la 7:38 a—Apune la 16:36

Luna
Rasare la 6:37 a— Apune la 15:14
Luna noua9 decembrie a— Primul patrar (Luna in crestere) 17 decembrie a— Luna plina24 decembrie a— Ultimul patrar (Luna in descrestere) 31 decembrie

Sarbatoare crestina Astazi, crestinii il praznuiesc pe Cuviosul Parinte Sofronie. Ascutit la minte, cunostea multe lucruri si citea cu ravna toata Sfanta Scriptura. Ajunsese atat de virtuos, incat a fost invrednicit de multe daruri si a facut multe minuni. Dupa ce a vietuit asa si dupa multe alte nevointe, s-a mutat in pace la Domnul.

a— Calendar crestin-ortodox: Cuviosii Patapie si Sofronie; Sfintii Apostoli Cezar, Tihic si Onisifor (Dezlegare la peste, ulei si vin) (astazi); Zamislirea Sfintei Fecioare de catre Sfanta Ana; Sfanta Prorocita Ana (Dezlegare la peste, ulei si vin) (maine)

a— Calendar romano-catolic: Neprihanita Zamislire; Sf. Leonard; Sf. Constantin (astazi); Sf. Juan Diego Cuahtlatoatzin; Sf. Valeria, fecioara, mucenita (maine)

a— Calendar greco-catolic: Sf. Patapiu, calugar (astazi); Imaculata concepere a Preasfintei Fecioare Maria (maine)

S-a intamplat azi In Romania Sambata, 8 decembrie
a— 1832 - A aparut la Bucuresti primul numar din Buletin, gazeta administrativa, primul periodic romanesc oficial, actualul Monitor Oficial al Romaniei, sub conducerea lui Ion Heliade Radulescu;
a— 1991 - A fost aprobata prin referendum national noua Constitutie a Romaniei.
Duminica, 9 decembrie
a— 1671 - Rascoala impotriva domnitorului Gheorghe Duca, condusa de boierii Mihalcea Hancu si Apostol Durac, cauzata de fiscalitatea excesiva. Rasculatii il alunga pe Gheorghe Duca din tara, insa, reintors cu ajutor turco-tatar, acesta reprima rascoala.

In lume Sambata, 8 decembrie
a— 1976 - Formatia The Eagles lanseaza unul dintre cele
mai bine vandute albume,Hotel California.
Duminica, 9 decembrie
a— 1824 - Batalia de la Ayacucho (Peru), prin care s-a pus capat dominatiei coloniale spaniole in America de Sud.

Nascuti la 8 decembrie
a— 1876 - Hortensia Papadat-Bengescu, scriitoare (m. 1955);
a— 1953 - Kim Basinger, actrita.

Nascuti la 9 decembrie
a— 1916 - Kirk Douglas, actor si producator de film;
a— 1968 - Ionut Lupescu, director FRF.

Credinte populare, traditii, semne Credinta ca in noptile marilor sarbatori calendaristice, in special in noaptea de Revelion, se deschid cerurile si mormintele, ca vorbesc animalele si ard comorile a fost larg raspandita. Privind cerul, oamenii aveau sansa sa surprinda acest moment si sa vada pe Dumnezeu stand la masa imparateasca inconjurat de cei mai apropiati sfinti. Atunci, orice dorinta aleasa le era implinita. Un barbat care pandea deschiderea cerului stand cu capul afara scos pe fereastra i-ar fi cerut lui Dumnezeu sa-l faca mai destept. Dar, cand a dorit sa inchida geamul, capul nu i-a mai incaput prin cercevele. Bietul om a trebuit sa astepte pana anul viitor, sa urmareasca iarasi deschiderea cerului pentru a-l ruga pe Dumnezeu sa-l faca la fel de destept cum a fost cu un an in urma. Cand ard comorile se spune ca joaca sau se spala banii ingropati. Dupa flacarile comorilor, care sunt fara caldura si de culoare albastruie, se orientau oamenii pentru descoperirea lor. Timpul cel mai favorabil pentru arderea si spalarea banilor erau noptile marilor sarbatori de peste an: Craciun, Anul Nou, Sfantul Gheorghe, Pasti, Sanziene. Comorile acestea pot fi curate (nevrajite si neblestemate) si necurate (vrajite, blestemate). Putine comori puteau fi descoperite, iar dintre acestea si mai putine puteau fi sapate, intrucat erau legate sau necurate, inchinate diavolului.
Profesor Ion Ghinoiu


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.