Guvernul nu vrea cu nici un chip sa diminueze sau sa elimine taxa de prima inmatriculare. Mai mult, avertizeaza ca, daca UE va elimina taxa, autoritatile vor stopa programul Rabla.

Taxa auto nu va fi redusa sau eliminata, ci va fi doar modificata in cazul in care sint neconcordante de ordin tehnic, a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu. „Ministrul Vosganian (ministrul Economiei si Finantelor, prezent ieri la Bruxelles, la discutii pe tema taxei cu reprezentantii Comisiei Europene - n.r.) are mandat sa discute si, ulterior, vom veni cu propuneri care sa elimine asa-zise neconcordante. Nu se pune problema reducerii sau eliminarii taxei. Probabil ca vor fi modificate anumite aspecte de ordin pur tehnic", a spus Tariceanu. „Nu vad de ce Romania si-ar deschide usile pentru a importa vehicule poluante", a continuat Tariceanu, aratind ca Romania nu va face „pe placul" industriei din tarile Europei Occidentale care incearca sa scape „de toate vechiturile" si ca ar fi un nonsens sa se permita importul autovehiculelor uzate dupa ce masinile vechi din tara au fost scoase din circulatie printr-o prima de casare.

Guvernul anunta chiar ca nu va mai continua programul Rabla, in cazul in care CE va decide anularea taxei. „Din moment ce se elimina taxa, nu mai are rost sa se continue programul de innoire a parcului auto, pe motiv ca nu se mai innoieste parcul auto al Romaniei, ci parcul auto al Europei", a spus ieri ministrul Mediului, Korodi Attila. Rabla este un sistem prin care cetatenii ce renunta la masinile vechi primesc din partea statului 3.000 de lei, avans pentru achizitionarea unui automobil nou. Doar in acest an s-au vindut in acest fel 16.500 de masini noi.

Amintim ca, saptamina trecuta, Comisia a decis demararea celei de-a doua faze a procedurii de infringement (incalcarea Tratatului UE) pentru taxa auto, somind autoritatile de la Bucuresti ca in maximum doua luni sa alinieze legislatia interna la cea europeana. In caz contrar, Romania va fi actionata in instanta la Curtea Suprema de Justitie. Mai mult, comisarul european pentru Taxe, Kovacs Laszlo, a spus ca Guvernul ar trebui sa dea inapoi cetatenilor romani banii luati pe taxa pina acum. Bucurestiul nici n-a vrut sa auda, Guvernul anuntind ca Kovacs s-a „antepronuntat".

Intre timp, si fostii sustinatori politici ai taxei au ajuns sa o conteste.

Europarlamentarul PD Monica Iacob-Ridzi a adresat o interpelare Consiliului de Ministri al UE prin care solicita grabirea adoptarii directivei taxelor rutiere prin care taxa de prima inmatriculare este desfiintata, propunere care este in atentia CE de acum doi ani. „Guvernul Tariceanu dezinformeaza cind spune ca negociaza cu Comisia Europeana. Pentru reprezentantii Comisiei, aceasta este o chestiune nenegociabila, la mijloc este un principiu fundamental al dreptului european", sustine Iacob-Ridzi.