Cu pixul ziaristilor s-a semnat un proces-verbal de predare-primire pentru un avion Hercules.Un Hercules „gidilat" la subtioara cu o grenadade plastic Jurnalistii de la „Academia Catavencu" au reusit sa demonstreze cit de fragil este sistemul de securitate al aeroporturilor romanesti reusind sa planteze o bomba de jucarie pe aripa unui Boeing. Pe 1 Decembrie, de Ziua Nationala a Romaniei, ziaristii Alexandru Cautis si Catalin Prisacariu, imbracati in muncitori si cu caschete pe care scria, cu carioca, „al-Qaeda Company", au intrat fara probleme cu o Dacie papuc pe poarta de acces dinspre Drumul Potcoavei a Aeroportului Baneasa. Nu a fost nevoie de o parola sau de un cod, ci de un simplu „Hai noroc!" pentru ca paznicul sa le deschida larg portile. Cei doi s-au plimbat nestingheriti atit cu masina, cit si pe jos pe pista aeroportului in timp ce avioanele aterizau sau decolau. Mai mult decit atit, cei doi s-au dovedit amabili si au imprumutat un pix unui lucrator al aeroportului care a semnat procesul-verbal de predare-primire prin care un avion Hercules al statului roman era declarat reparat si apt de zbor. In restul timpului, ziaristii au mai tras citeva cadre cu cisternele de kerosen si au fotografiat si filmat intr-o zona de maxima securitate, unde acest lucru este strict interzis. Toate acestea in timp ce, in spatele lor, un avion al companiei My Air se pregatea de decolare. Dupa ce s-au saturat de plimbare, jurnalistii au iesit din aeroport pe acelasi drum, la fel, fara sa-i intrebe nimeni nimic.

I-am intrebat pe cei doi cum le-a venit aceasta idee si cum a fost plimbarea prin aeroport. „Noi am primit date de la pasageri precum si de la alte persoane ca Baneasa e foarte prost securizata si ca exista un risc maxim sa se intimple o nenorocire. Totul a fost foarte simplu, nu ne-a intrebat nimeni nimic, nimeni nu a sesizat prezenta noastra", ne-a spus Alexandru Cautis, unul dintre cei doi „infractori" in cauza. In opinia acestuia, modul foarte simplu in care au intrat pe aeroport reprezinta „o cale batuta" pentru hoti si pentru „alte fapte necurate". Cautis a mai spus ca in cadrul plimbarii nu a fost „intrebat de sanatate" de nimeni, desi in cadrul aeroportului se afla lucratori ai Politiei de Frontiera, ai SRI si ai unei firme private de paza si protectie. „Aici nu e vorba de delasare. In tara asta exista foarte multa prostie, altfel nu imi pot inchipui cum de-a fost asa simplu. Practic, noi puteam avea in masina aia orice, de la TNT si arme pina la o bazooka".

Jurnalistul de la „Catavencu" ne-a mai spus ca in seara zilei de 3 decembrie directorul Aeroportului Baneasa, Stefan Mladin, a sunat la redactie si i-a intrebat daca se poate face ceva ca sa nu apara articolul. Directorul Aeroportului Baneasa a negat vehement ca ar fi solicitat redactiei „Catavencu" asa ceva, spunind ca, in cazul in care ziaristii isi pot dovedi afirmatiile, ii va lasa sa faca „ce vor ei". Mladin a mai spus si ca-i va actiona in judecata pe cei doi, acuzindu-i de „instigare la actiuni de terorism".Prisacariu si Cautis au purtat casti cu„al-Qaeda Company" In ce priveste incidentul de securitate in sine, directorul aeroportului ne-a declarat ca intrarea ziaristilor „reprezinta o chestiune de topografie a locului". „Exista dovezi ca cei doi au folosit doua masini si de asemenea ca au fost ajutati de cineva din interior. Ei au intrat pe la Romaero. Nu vreau sa-i acuz pe cei de acolo, insa e ciudat ca, inainte cu o saptamina de incident, acestia si-au redus personalul de paza de la 15 oameni la 7", a spus Mladin. Catalin Prisacariu a declarat, in replica, la spusele lui Mladin ca s-a folosit o singura masina, imprumutata de la Departamentul de Marketing al revistei, si ca nimeni nu i-a insotit in acest periplu. Pentru directorul aviatiei civile din Ministerul Transporturilor, Catalin Radu, ceea ce s-a intimplat este grav, insa concluziile finale se vor regasi intr-o ancheta interna care este, in prezent, in plina desfasurare. Acesta ne-a spus, pe un ton linistit, ca s-au luat masuri de intarire a pazei pe Aeroportul Baneasa si acum se asteapta rezultatele anchetei. „Analizam problema si vom lua masurile de rigoare", a precizat Radu.

Cum a decurs intruziunea Catavencilor, pe www.cotidianul.ro/select