Pentru primele mineriade, nici nu a fost judecat. S-au atacat efectele, nu cauza. Cozma a fost condamnat pentru mineriadele din septembrie 1991 si decembrie 1999. O lovitura de stat reusita si una esuata. Prima, in complicitate cu seful de atunci al
Pentru primele mineriade, nici nu a fost judecat. S-au atacat efectele, nu cauza. Cozma a fost condamnat pentru mineriadele din septembrie 1991 si decembrie 1999. O lovitura de stat reusita si una esuata. Prima, in complicitate cu seful de atunci al statului, Ion Iliescu. Ultima, respinsa de seful statului din acel mandat, Emil Constantinescu. Atunci, de altfel, Cozma a si fost arestat. Si s-a pus capat cosmarului stalinist.
Sa rememoram, pe scurt, mineriadele. La 28 ianuarie 1990, a avut loc marea manifestatie din Piata Victoriei, impotriva transformarii FSN in partid, timp in care liderii partidelor istorice purtau discutii cu autoritatile autoinstalate la putere. Petre Roman a scos perla cu opozitia care da o lovitura de stat, dar un semn daca facea Corneliu Coposu multimii, partidele istorice chiar puteau prelua puterea, pentru ca, dupa decembrie 1989, armata nu ar fi intervenit impotriva populatiei civile. Dar Seniorul a descurajat manifestantii sa ocupe Guvernul si a urmat o contramanifestatie violenta. A fost prima mineriada, menita sa intimideze opozitia si sa stopeze valul de inscrieri ale tinerilor in partidele istorice.
Contramanifestatia s-a repetat pe 19 februarie, cand minerii au venit incolonati in Piata Victoriei, revendicandu-se ca aparatori ai "ordinii", cu bate si lampase. Ion Iliescu l-a salutat pe "inginerul Miron Cozma". Au fost precedentele fara de care nu era cu putinta terorismul paramilitar din 13-16 iunie 1990, soldat cu morti, raniti, torturati, arestati de detasamente mixte, formate din mineri si forte de ordine, chiar de la serviciile de informatii, fiind apoi judecate tot victimele, nu agresorii. La fel, a fost demis din functia de director inginerul Ioan Manucu, care oprise trenurile cu mineri, puse apoi in miscare de Gheorghe Dobre, subalternul subsecretarului de stat de la Transporturi, Traian Basescu.
Miron Cozma si complicii lui, care au instigat la infractiune si/sau au favorizat-o, nu au fost judecati pentru aceste fapte de-o gravitate extrema. Cozma a fost condamnat pentru septembrie 1991, respectiv, atacarea cladirii Guvernului, soldata cu demisia premierului Petre Roman. Atunci, Cozma si-a scapat ortacii din mana, care l-au marait zdravan, chiar l-au inghiontit un pic, pe cand incerca sa-i determine sa se intoarca acasa, misiunea fiind indeplinita, dar ei voiau si "Jos Iliescu". Numai responsabilitatea politica si civica a liderilor taranisti Ion Ratiu si Ioan Alexandru i-a determinat pe mineri sa se retraga din cladirea Parlamentului si sa plece acasa. Minerii erau ca niste copii mari si foarte usor de manipulat. Cei ce s-au folosit de ei sunt cu atat mai condamnabili, la fel si Cozma, care s-a facut instrumentul presedintelui Iliescu in inlaturarea premierului Roman si instalarea lui Stolojan. Iar in decembrie 1999, Cozma a marsat la o tentativa de lovitura de stat, respinsa, datorita faptului ca sub mandatul presedintelui Constantinescu SRI a aparat statul de drept.
Poate ca Miron Cozma e chiar ce-i lipsea presedintelui Basescu pentru a-l putea inlatura pe premierul Tariceanu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.