Romånia este la un pas de a ajunge in fata Curtii Europene de Justitie din cauza taxei auto de prima inmatriculare. Comisia Europeana a declansat ieri a doua faza a procedurii de infringement (n.r. - incalcare a tratatului comunitar) pe aceast
Romånia este la un pas de a ajunge in fata Curtii Europene de Justitie din cauza taxei auto de prima inmatriculare. Comisia Europeana a declansat ieri a doua faza a procedurii de infringement (n.r. - incalcare a tratatului comunitar) pe aceasta tema. Guvernul Tariceanu va trebui sa dea socoteala la Bruxelles si pentru modul defectuos in care functioneaza serviciul telefonic de urgenta 112.

Intr-o singura zi, guvernul de la Bucuresti a incasat doua palme din partea Comisiei Europene (CE). Prima - si cea mai usturatoare - este continuarea procedurii de infringement in cazul taxei auto de prima inmatriculare, de care guvernantii nostri tin cu dintii. „In urma scrisorii de notificare formala trimisa de Comisie autoritatilor romane in primavara anului 2007 si a raspunsului nesatisfacator al acestora, CE a emis avizul motivat, cerand oficial Romaniei schimbarea legislatiei“, se arata in comunicatul oficial al Bruxelles-ului, citat de NewsIn.

Practic, Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor - cel care a introdus taxa auto, „nasita“ de la predecesorul sau, Sebastian Vladescu -, va trebui sa renunte la principiile care au stat la baza introducerii taxei. Adica sa schimbe legislatia nationala, potrivit recomandarilor CE, in termen de doua luni, si nu pana in februarie-martie, cu pastrarea taxei pana la 1 iulie 2008, cum isi facusera calculele guvernantii. Una dintre chestiunile invocate de catre CE se refera la taxarea discriminatorie intre masinile la mana a doua vandute de cetatenii romani si cei din alte state membre UE. De asemenea, autoritatile de la Bruxelles au mai semnalat si faptul ca nivelul taxei depaseste valoarea reziduala sau de piata a masinii in cazul celor foarte vechi. Daca executivul de la Bucuresti nu remediaza aceste deficiente, CE va da in judecata statul roman la Curtea Europeana de Justitie.

Replica Executivului in fata vestilor primite de la Bruxelles a sunat sec. „Guvernul a luat nota de aceasta decizie si va transmite un punct de vedere in termen de maximum doua luni“, a declarat Camelia Spataru, purtatorul de cuvant al guvernului.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.