La Borsa se vorbeste de atat de multa vreme despre constructia unei telegondole, incat nu stii daca e vorba despre un banc prost sau daca nu cumva aici a fost inventat acest mijloc de transport pe cablu. Cert este ca in continuare turistii vor folosi
La Borsa se vorbeste de atat de multa vreme despre constructia unei telegondole, incat nu stii daca e vorba despre un banc prost sau daca nu cumva aici a fost inventat acest mijloc de transport pe cablu. Cert este ca in continuare turistii vor folosi vechiul telescaun de la Poiana ßtiol. Cine a schiat pe aceasta partie stie ca este cea mai buna din tara, datorita gradului constant de inclinare.


NEBUNIE. In plus, daca esti amator de free-ride, ai la dispozitie locuri de-a dreptul senzationale. Se poate cobori prin zapada mare din padurea marunta care delimiteaza partia in stanga si in dreapta. Ai parte de un powder ce ajunge chiar si la un metru, de sarituri peste suroaie de apa si pante cu un grad mediu de inclinare. Sezonul de schi este unul la fel de lung ca la Sinaia. Dupa ce zapada se topeste pe partia care coboara pana la marginea statiunii, turistii se muta pe Vf. Poiana ßtiol, acolo unde transportul pe cablu este asigurat de un teleschi. Tot de aici se poate pleca in ture de schi spre Lacul ßtiol, Cascada Cailor si Pietrosul Rodnei.


TRANSPORT. Caile de acces sunt diferite. Din Baia Mare, prin Sighetu Marmatiei, Viseu de Sus si Moisei se poate ajunge dupa un drum lung de aproape 150 de kilometri. Dinspre Moldova sau Ardeal se poate ajunge prin Iacobeni, localitate aflata intre Vatra Dornei si Campulung Moldovenesc, apoi prin Pasul Prislop.


Ajutor de la guvernDe curand, Guvernul a aprobat alocarea a 5,23 milioane euro pentru finalizarea proiectului de dezvoltare a zonei turistice Luna Æes - Borsa, finantat prin Programul PHARE 2002, a carui valoare totala depaseste 15 milioane de euro. Contributia PHARE la acest proiect se ridica la 5 milioane de euro, restul fondurilor provenind de la bugetul de stat si cele judetene. Investitiile la Luna Æes vizeaza printre altele modernizarea unui drum in lungime de 6,6 de kilometri, incluzand sapte poduri, un drum de acces la baza partiei de schi, o zona de parcare, alimentarile cu apa si energie electrica, reteaua de canalizare si statia de epurare, amenajarea unei partii de schi in lungime de 1.800 de metri si a unei linii de telescaun. 


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.