Investitorii din Germania se pling ca romanii si polonezii sint infideli si indisciplinati si isi aduc afacerile inapoi acasa.

Firmele germane care si-au delocalizat productia, atrase de forta de munca ieftina si de oportunitatile de afaceri din Europa de Est, renunta treptat la fabricile lor din Romania sau Polonia, nemultumite de lipsa oricarei discipline a muncii in aceste tari, relateaza „The Sunday Times" in editia online. Mii de companii germane fie si-au delocalizat productia in estul Europei, fie si-au extins operatiunile in regiune, dupa prabusirea Cortinei de Fier si dezvoltarea economica liberala a tarilor din zona, insotita de extinderea Uniunii Europene. Principalele avantaje erau forta de munca extrem de ieftina si lipsa aproape desavirsita a reglementarilor privind activitatile economice, care au atras imediat intreprinzatorii germani, afectati de stagnarea economica din tara de origine. Cu toate acestea, visul nesperat al germanilor „s-a transformat curind intr-un cosmar", comenteaza „The Sunday Times". In estul Europei, ei au descoperit ca munca poate fi de proasta calitate, ca lucratorii sint complet neloiali firmei si ca au o inclinatie deosebita spre fraude si alte infractiuni.

Un studiu realizat de Institutul Fraunhofer arata ca din circa 6.500 de companii care si-au delocalizat productia ori s-au extins in estul Europei, intr-o perioada de doi ani, aproximativ 1.200 si-au redus ulterior investitiile in zona sau pur si simplu s-au retras. In ultimii sase ani, 3.500 de firme germane numai din domeniul metalurgiei si industriei chimice si-au mutat afacerile inapoi in Germania. Potrivit unui cercetator de la Institutul Fraunhofer, Steffen Kinkel, cele mai nefericite experiente au fost inregistrate in Polonia si in Romania, unde „firmele au avut probleme cu calitatea productiei, nerespectarea termenelor de livrare, lipsa flexibilitatii si cheltuielile in crestere". Dautel este o afacere tipica de familie, fondata la sfirsitul anilor ‘30, si care produce componente pentru camioane. Un contract al sau cu un partener din Romania a devenit insa „o mare pacoste", potrivit „The Sunday Times", deoarece romanii foloseau utilaje invechite si rudimentare pentru a taia foile de metal si nu respectau termenele de livrare. „In interiorul companiei, afacerea din Romania a fost considerata un fiasco" despre care directorii firmei nici nu mai vor sa vorbeasca, precizeaza cotidianul britanic.

„Credeam c-o sa facem economii si ca vom scapa de birocratie", declara Willi Suss, directorul general al companiei germane Data Systems. „Dar atunci cind nu vorbesti limba poloneza, de exemplu, si nu stii sa citesti in poloneza, ai un dezavantaj teribil si esti expus riscului de a fi inselat", adauga el. Omul de afaceri german explica faptul ca in Polonia, muncitorii parasesc firma pentru numai citiva euro in plus la salariu, pe care ii ofera un alt angajator. „Nu au nici un simt al loialitatii. Pleaca peste noapte. I-am sunat la telefon pe citiva dintre ei, atragindu-le atentia ca au semnat un contract. Nici nu le pasa. Ceea ce semnasera nu avea nici o valoare pentru ei", continua Suss. El adauga faptul ca polonezii pareau oricind gata sa fure masinile germane ale firmei. „Ni s-au furat trei autoturisme ale firmei - una din parcarea unui hotel si alte doua din parcari subterane", precizeaza Suss. Iar experienta lui nu este izolata, subliniaza „The Sunday Times".