Patru partide politice sunt creditate cu sanse de a trimite deputati in viitoarea Duma de Stat a Rusiei, dupa alegerile de la 2 decembrie, conform unui sondaj al Centrului Vstiom, publicat ieri de presa rusa.
Dupa o campanie electorala marcata
Patru partide politice sunt creditate cu sanse de a trimite deputati in viitoarea Duma de Stat a Rusiei, dupa alegerile de la 2 decembrie, conform unui sondaj al Centrului Vstiom, publicat ieri de presa rusa.
Dupa o campanie electorala marcata de numeroase tensiuni, arestari ale opozantilor si chiar de uciderea unui candidat al partidului Iabloko, 11 formatiuni politice s-au inscris in cursa legislativa, dintre care doar patru au sanse de a depasi pragul electoral de 7 la suta. Pe langa Rusia Unita, cu 62,1 la suta, mai au sanse Partidul Comunist (principala forta politica pana in 2003), cu 12,2 procente, Partidul Liberal Democrat (8) si Rusia Justa (7). Sondajul estimeaza si rata de participare la scrutinul de duminica, la 53,6 la suta.
Nu se stie daca Vladimir Putin isi va lua locul de deputat, dar el nu a ascuns ca intentioneaza sa aiba in continuare o influenta in viata politica a Rusiei, dupa expirarea celor doua mandate constitutionale de presedinte. Camera Superioara a Legislativului de la Moscova a stabilit ziua de 2 martie anul viitor ca data a alegerilor prezidentiale, a anuntat ieri presedintele Consiliului Federatiei, Serghei Mironov, dupa votul unanim al membrilor Camerei. Data fiind stabilita, pregatirile pentru vot pot incepe in cateva zile, a precizat speakerul Consiliului Federatiei. Presedintele Comisiei Electorale, Vladimir Ciurov, a anuntat deblocarea de la buget a sumei de 5,2 miliarde ruble (150 milioane de euro) pentru campania electorala.
Conform legii electorale din Rusia, candidatii la presedintie trebuie sa isi depuna candidaturile la Comisia Electorala Centrala in termen de 25 de zile de la publicarea datei alegerilor, aceasta publicare urmand sa aiba loc in oficioasele Rossiiskaia Gazeta si Parlamentskaia Gazeta ziua de 28 noiembrie. Cel mai probabil, startul campaniei electorale va fi dat dupa cunoasterea rezultatelor legislativelor de duminica, in care Vladimir Putin este nr.1 pe lista partidului favorit, Rusia Unita. El a criticat ieri, la o intrunire cu membrii partidului Rusia Unita din Sankt Petersburg, "boicotarea" alegerilor legislative de catre observatorii straini ca urmare a presiunilor Americii. "Avem informatii ca decizia OSCE de a nu participa la monitoriza alegerilor a fost sugerata de Departamentul de Stat", a spus Vadimir Putin.

Un candidat pentru dreapta
Alegerile prezidentiale de anul viitor vor aduce la Kremlin o figura noua, dupa opt ani de mandat al lui Vladimir Putin, dar viitorul presedinte va fi, cel mai probabil, candidatul sustinut de actualul presedinte, care este de departe cel mai popular politician din Rusia. Numele celui pe care il va sprijini Vladimir Putin preocupa de mai multe luni investitorii rusi si straini. Opozitia de dreapta, aflata in cautarea unui candidat unic, se afla de ieri in fata unei noi optiuni. Fostul vicepremier Boris Nemtov, proclamat oficial candidat al Uniunii Fortelor de Dreapta, nu a exclus sa se prezinte la alegerile de anul viitor ca un candidat unic al Opozitiei. "Suntem gata sa discutam cu oricine doreste acest lucru, in cadrul opozitiei democratice", a spus Nemtov, proaspat eliberat din arest, dupa cateva ore de retinere pentru participare la un miting neautorizat al Opozitiei. Uniunea Fortelor de Dreapta nu a mai prezentat pana acum un candidat la presedintia Rusiei.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.