In incheierea editiei din acest an a Festivalului National de Teatru, Mihai Malaimare a prezentat "Actorul", un spectacol de poezie si pantomima care facea ravagii inainte de Revolutie si care a fost actualizat pentru aceasta ocazie.

Vadit emotionat ca se afla din nou pe scena Teatrului National, Mihai Malaimare a spus inainte de spectacol ca exact cu doua minute in urma se implinisera 20 de ani de cind, pe aceeasi scena, jucase pentru prima data "Actorul". Textul lui Mircea Dinescu era unul extrem de curajos pentru acea perioada. Pornind de la conditia interpretului, textul face trimiteri clare la cenzura, la ideologia comunista si la pasivitatea romanilor care acceptau oprimarea. "Nu v-ati saturat sa fiti mereu spectatori? Stati cuminti in fotoliile voastre parca indemnindu-va unul pe altul: «Sa tacem, sst, sst...». Pentru replica asta erau sa ma lege acum 20 de ani", a povestit Malimare. In "Actorul" se face o scurta istorie tragicomica a teatrului: "Va mai amintiti de teatru antic? Era... demult. Dar ma enerva corul ala, de altfel un colectiv destul de bine inchegat. Nu se gasea unul sa faca opinie separata". "In Evul Mediu, in sala era foarte cald. Va mai amintiti ce bine si-a interpretat rolul Giordano Bruno, pe rug?", declama Malaimare. Monologul era din cind in cind adus la zi, cu remarce hazoase si glumite politice, gen "Daca Videanu imi da bani pentru teatru, poate sa-mi faca borduri si in casa".

Malaimare a completat textul cu ceea ce stie el sa faca mai bine, si anume cu clovnerii dragute si pantomima de mare clasa. Desi spusese intial ca e prea batrin si prea solid pentru a mai relua un spectacol greu si pentru un tinar, el s-a dovedit a fi intr-o foarte buna forma fizica. Si, la cit de solicitante erau miscarile, cu siguranta a scapat dupa repetitii si dupa spectacol de orice kilogram in plus. Spectacolul a beneficiat si de un al doilea interpret, de Mircea Tiberian in rolul Pianistului, prietenul Actorului. Tiberian l-a secundat pe Malaimare atit asigurindu-i muzica, cit si ca partener de giumbuslucuri. Spectatorii s-au bucurat ca niste copii si au intrat in jocul interactiv propus de Malaimare. La sfirsit s-a aplaudat indelung si s-au cerut bisuri. Actorul a dedicat un numar special de pantomima memoriei celebrilor mimi care au murit de curind, Marcel Marceau si Jacques Lecoq, cel din urma fiindu-i profesor lui Malaimare.

La final, Malaimare a primit si felicitarile marelui regizor polonez Josef Szajna, care i-a oferit doua caricaturi reprezentindu-i pe Horia Lovinescu si Radu Beligan, pe care i-a numit "regi ai teatrului romanesc".